Lichiditatea băncilor, luată în vizor de BCE. Instituția ia în calcul cerințe mai stricte

Lichiditatea băncilor, luată în vizor de BCE. Instituția ia în calcul cerințe mai stricte
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 mai 2023
Banca Centrală Europeană își intensifică controlul asupra rezervelor de lichiditate ale băncilor și ar putea anunța impune cerințe mai stricte unor creditori individuali în cursul acestui an, potrivit unor surse Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Revizuirea anuală a BCE privind riscurile cu care se confruntă băncile va acorda probabil mai multă atenție gestionării lichidităților, inclusiv potențialul de a impune un nivel mai ridicat al indicatorilor cheie, cum ar fi rata de acoperire a lichidităților, au declarat sursele.
Guvernatorul Băncii Angliei spune că Regatul Unit se confruntă cu o spirală de creștere a salariilor și prețurilor CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii Angliei spune că Regatul Unit se confruntă cu o spirală de creștere a salariilor și prețurilor

Prăbușirea Credit Suisse Group în luna martie și a mai multor creditori americani, inclusiv a Silicon Valley Bank, a pus sub semnul întrebării cât de pregătite sunt cu adevărat băncile pentru a rezista la presiunea asupra depozitelor și eficiența indicatorilor pe care investitorii și autoritățile de reglementare îi folosesc pentru a măsura capacitatea lor de a rezista la o criză.

În timp ce lichiditatea este o parte esențială a supravegherii bancare, în ultima vreme, organismele de supraveghere s-au concentrat asupra unor probleme mai presante legate de capitalul bancar și de riscul de credit în era ratelor scăzute. BCE a început să solicite băncile să analizeze mai atent lichiditatea la sfârșitul anului 2021, în condițiile în care inflația mai mare a indicat o creștere a costurilor de finanțare. Prăbușirea recentă a creditorilor din SUA a sporit vigilența pe acest subiect.

BCE va primi probabil în vară rezultatele inițiale ale analizei sale anuale a riscurilor cu care se confruntă băncile, au adăugat sursele Bloomberg. Ulterior, oficialii vor încadra băncile în categorii, în funcție de cât de vulnerabile sunt modelele lor de afaceri la ieșirile de fonduri.
 
Depozitele clienților bogați vor fi probabil în centrul atenției, deoarece retragerile individuale pot epuiza rapid rezervele de lichiditate ale unei bănci. Acesta a fost un element central al crizei de la Credit Suisse. 
 
Autoritățile de reglementare elvețiene declaraseră că lichiditatea Credit Suisse este bună cu doar câteva zile înainte de salvarea de urgență de către concurentul UBS Group. Bancherii și autoritățile de reglementare europene au ținut să sublinieze că Credit Suisse a fost un caz special și că nu există nicio legătură directă cu turbulențe din SUA. Toți creditorii din blocul comunitar sunt supuși reglementărilor privind lichiditățile, au explicat autoritățile. De asemenea, potrivit BCE, aceștia prezintă o expunere medie mai mică la riscul ratei dobânzii în portofoliile lor bancare decât firmele americane.
 
Băncile europene sunt obligate să dețină mai multe active lichide de înaltă calitate decât ieșirile estimate de lichidități pe o perioadă 30 de zile de stres. BCE are puterea de a crește această cerință, cunoscută sub numele de rată de acoperire a lichidităților (LCR), deși oficialii admit că o atfel de măsură este rară.
 
Ca o alternativă la majorarea LCR, BCE ar putea critica băncile individuale cu privire la calitatea rezervelor lor sau la capacitatea de a le gestiona. Creditorii care dețin rezerve mai mici decât concurenții lor lor ar putea fi notificați, ceea ce ar spori presiunea de a-și îmbunătăți rezervele sau s-ar putea confrunta cu un punctaj mai mic în ceea ce privește capacitatea lor de a gestiona riscurile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
lichiditati
lichiditate
nivel lichiditate
credit suisse
cerinte banci