Microsoft, finanțatorul OpenAI, investește într-un rival din Europa

Microsoft, finanțatorul OpenAI, investește într-un rival din Europa
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 feb 2024
Microsoft este sub lupa autorităților la nivel global pentru legăturile strânse cu OpenAI, în care a investit masiv. Acum, gigantul a încheiat un acord cu principalul concurent al startup-ului în Europa.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Compania franceză Mistral AI are un "parteneriat strategic" cu Microsoft, care include punerea la dispoziția clienților cloud (serviciului Azure al Microsoft) a celor mai recente modele de inteligență artificială ale startup-ului. Mistral dezvoltă modele algoritmice similare celor de la OpenAI, utilizate pentru chatbots și alte servicii de inteligență artificială, însă modelele Mistral sunt open-source, scrie Bloomberg.
Reddit a început oficial procedura de IPO. Listarea se anunță a fi una dintre cele mai mari ale anului CITEȘTE ȘI Reddit a început oficial procedura de IPO. Listarea se anunță a fi una dintre cele mai mari ale anului

Odată cu anunțul, compania a prezentat și un model, numit Mistral Large, despre care spune că are "capacități unice de raționament" și că vorbește fluent cinci limbi străine. Microsoft a declarat că a făcut o mică investiție în firma franceză, dar a refuzat să spună suma.

În domeniul inteligenței artificiale, Microsoft a colaborat în principal cu OpenAI, investind aproximativ 13 miliarde de dolari în startup-ul californian. Legăturile Microsoft cu OpenAI, în calitate de principal finanțator și partener de afaceri al acestuia, fac obiectul unor anchete antitrust în Uniunea Europeană și în Marea Britanie. Microsoft a declarat că entitățile funcționează independent.
 
Mistral, fondat la începutul anului 2023 de foști ingineri de la DeepMind și Meta Platforms de la Google, s-a poziționat ca un jucător european curajos care contestă dominația SUA în domeniul AI. În decembrie, startup-ul a atras 415 milioane de dolari de la o serie de investitori, inclusiv Salesforce și Nvidia. Finanțarea a evaluat firma la aproximativ 2 miliarde de dolari.
viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
openai
mistral ai
inteligenta artificiala
investitie ai