Model masiv pentru Romgaz: obligațiuni de miliarde de dolari pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume

Model masiv pentru Romgaz: obligațiuni de miliarde de dolari pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 apr 2021

Qatar Petroleum, producătorul de hidrocarburi controlat de statul Qatar, intenționează să emită pe piețele financiare internaționale obligațiuni denominate în monedă americană în valoare de până la 10 miliarde de dolari, pentru a-și finanța un proiect masiv de dezvoltare din domeniul gazelor naturale, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Potrivit sursei citate, Qatar Petroleum a transmis cereri de oferte marilor bănci globale de investiții, pentru a selecta un consorțiu de "aranjori" pentru ceea ce ar putea fi prima sa emisiune de bonduri în dolari, care ar putea fi lansată cel mai devreme în cursul trimestrului II al anului.

Compania de stat qatareză intenționează să atragă între 7 și 10 miliarde dolari de pe piețe, prin obligațiuni cu maturități de 5, 10 și 30 de ani. Acest ordin de mărime ar face din potențiala emisiune una dintre cele mai mari tranzacții corporative de anul acesta și, totodată, una dintre cele mai mari de pe piețele emergente, la toate categoriile.

Sandoz preia activitatea de comercializare a antibioticelor pe bază de cefalosporină de la GSK, inclusiv pentru România CITEȘTE ȘI Sandoz preia activitatea de comercializare a antibioticelor pe bază de cefalosporină de la GSK, inclusiv pentru România

Banii ar urma să fie utilizați la dezvoltarea perimetrului offshore de gaze naturale North Field din Golful Persic, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, conținând circa 10% din resursele totale dovedite la nivel global. Zăcământul este împărțit de Qatar și Iran.

Planul de dezvoltare a câmpului gazier, în valoare de 29 miliarde dolari, este menit să consolideze statutul de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG) al Qatarului. Țara intenționează să-și majoreze cu 50% capacitatea de producție până în 2027, la 126 milioane tone pe an.

Guvernul Qatarului a emis obligațiuni de stat de 10 miliarde dolari în aprilie anul trecut, atrăgând oferte de la finanțatori cifrate la un total de aproape 45 miliarde dolari. Statul și compania sa petrolieră beneficiază de același rating de credit din partea marilor agenții de evaluare financiară, respectiv AA-.

Rata de infectare cu noul coronavirus în București a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori. Bucureștenii vor putea intra în case până la ora 22.00, se pot redeschide sălile de sport CITEȘTE ȘI Rata de infectare cu noul coronavirus în București a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori. Bucureștenii vor putea intra în case până la ora 22.00, se pot redeschide sălile de sport

La o scară semnificativ mai mică, și Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, se gândește să-și finanțeze printr-o emisiune de obligațiuni costurile care i-ar reveni cu dezvoltarea perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, dacă va reuși să preia subsidiara românească a ExxonMobil, ce deține 50% din drepturile aferente concesiunii

"Într-o primă etapă avem finanțarea achiziției efective, iar ulterior pe cea a cheltuielilor de capital necesare dezvoltării perimetrului Neptun Deep. Mai ales că ne dorim foarte mult să mergem și pe piața de obligațiuni și să reușim să ne finanțăm acolo, unde dobânzile în acest moment sunt foarte scăzute la euro după cum bine știm. Din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi ca obligațiunile să fie emise în euro pe o piață europeană, dat fiind necesarul nostru mare de finanțare și lichiditatea scăzută de pe piața locală. Dat fiind că în 2021-2022 va fi etapa finală de explorare a Neptun Deep, acest lucru ne-ar da timpul necesar pentru a putea pune la punct prospectul de emisiune de obligațiuni, dacă vom reuși să realizăm achiziția", a declarat recent, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

Sterk Plast, unul dintre cei mai importanți producători de mase plastice din România, obține un ajutor de stat de 2,5 milioane euro CITEȘTE ȘI Sterk Plast, unul dintre cei mai importanți producători de mase plastice din România, obține un ajutor de stat de 2,5 milioane euro

Anterior, într-o conferință de presă, el a spus că momentul actual este foarte propice pentru atragerea de finanțări din piață.

"În acest moment, ratele de dobândă din toată zona euro ne ajută foarte mult, Euriborul este aproape de zero. În acest moment, a avea cash și a nu-l utiliza pentru investiții înseamnă să nu faci nimic cu el. Dobânzile financiare sunt extrem de oportune în acest moment și este foarte multă lichiditate în piață, mai ales în zona euro. În general, pentru a putea emite bonduri pe piața internațională, trebuie să ai rating de la cel puțin 2 agenții majore. Noi acum suntem în analiză, să vedem care dintre cele 3 mari agenții (Fitch, Moody’s și Standard&Poor’s – n.r.). Sunt și anumite cutume, sunt și anumite preferințe. Unele agenții de credit ar putea oferi un rating mai bun sectorului de țiței și gaze, nu e o chestie chiar așa ușoară. Vom hotărî împreună cu un consultant de rating de credit. A putea atribui un rating de credit companiei Romgaz și a putea astfel emite obligațiuni externe ar fi un mare succes atât pentru România, cât și pentru Romgaz", a arătat directorul economic al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar petroleum obligatiuni
qatar gaze naturale
romgaz neptun deep exxonmobil
romgaz obligatiuni neptun deep