Naspers estimează o evaluare de 100 miliarde dolari pentru Prosus, noua companie din care face parte și eMAG. Propulsare direct pe locul 3 în topul celor mai mari companii listate la Amsterdam, după Shell și Unilever

Naspers estimează o evaluare de 100 miliarde dolari pentru Prosus, noua companie din care face parte și eMAG. Propulsare direct pe locul 3 în topul celor mai mari companii listate la Amsterdam, după Shell și Unilever
scris 28 aug 2019

Prosus, noua companie desprinsă din grupul sud-african Naspers, din care face parte și eMAG, va fi listată pe bursa Euronext de la Amsterdam la o evaluare de aproximativ 100 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Naspers.

O capitalizare bursieră de 100 miliarde de dolari ar plasa Prosus direct pe poziția a treia în topul celor mai mari companii listate la Amsterdam, după Royal Dutch Shell și Unilever, scrie Bloomberg.

Naspers a anunțat în martie că va separa mărcile internaționale din domeniul internetului într-o nouă companie listată la bursă, denumită Prosus, estimând că entitatea rezultată va fi cel mai mare furnizor online de servicii și produse pentru consumatori din Europa în funcție de active și printre cei mai mari jucători de profil la nivel mondial. Operațiunea a fost aprobată recent de acționari.

EXCLUSIV Firma de curierat Sameday, parte a grupului eMAG, se mută din parcul logistic P3 Bucharest într-un depozit nou dezvoltat de Iulian Stanciu. Nu va mai plăti taxe și impozite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Firma de curierat Sameday, parte a grupului eMAG, se mută din parcul logistic P3 Bucharest într-un depozit nou dezvoltat de Iulian Stanciu. Nu va mai plăti taxe și impozite

La finele lunii iunie, activele Prosus se ridicau la 34,2 miliarde de dolari, se arată în prospectul de listare.

Noua companie include participația de 80% pe care grupul sud-african o deține la eMAG, cel mai mare retailer online din România, pachetul de aproape 31% deținut la gigantul chinez din technologie Tencent, precum și acțiunile la platformele de anunțuri, turism, educație, socializare și livrări mâncare din portofoliu, printre care OLX, Avito, mail.ru, letgo, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip.

Separarea afacerilor internaționale vizează restrângerea ponderii Naspers în structura indicelui principal de la Johannesburg, precum și reducerea decalajului de evaluare dintre participația deținută la Tencent și grup. Participația la Tencent este evaluată la 120 miliarde de dolari, mult peste valoarea de piață a Naspers, de aproximativ 98 miliarde de dolari.

Grupul sud-african vrea să listeze un pachet de până la 27% din acțiunile Prosus pe pe bursa Euronext de la Amsterdam, operațiune programată pentru data de 11 septembrie. Prosus va fi listată secundar pe bursa din Johannesburg.

Sub eMAG, curierul merge doar pe pierdere CITEȘTE ȘI Sub eMAG, curierul merge doar pe pierdere

Naspers este cel mai mare grup de media și internet din Africa de Sud și unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie la nivel global. Grupul a devenit acționar majoritar al Dante International, proprietarul eMAG, în 2012, când a plătit 82 milioane de dolari pentru un pachet de control la compania românească.

În prezent, Naspers deține 80,1% din acțiunile eMAG, restul acțiunilor revenind omului de afaceri Iulian Stanciu.

Grupul de firme eMAG este principalul activ al Naspers pe segmentul de comerț electronic cu bunuri de larg consum. Afacerea cuprinde platformele de e-comerț omonime din România, Ungaria, Bulgaria și Polonia, precum și retailerul online de modă FashionDays, printre cei mai mari din România.

De asemenea, eMAG operează firma de curierat SameDay, retailerul de computere PC Garage, furnizorul de servicii de reparații electro-IT Depanero și firma de marketing Conversion Marketing.

viewscnt
Afla mai multe despre
naspers
emag
prosus
listare
bursa amsterdam
evaluare
capitalizare bursiera
tencent