O recoltă peste așteptări în Australia echilibrează stocurile mondiale de grâu, iar prețul pe bursă scade

O recoltă peste așteptări în Australia echilibrează stocurile mondiale de grâu, iar prețul pe bursă scade
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Cotațiile la grâu au continuat să scadă, după ce un raport al Departamentului american al Agriculturii a indicat că stocurile mondiale vor crește, datorită unei recolte peste așteptări în Australia, ceea ce va ajuta la reducerea impactului creat de războiul din Ucraina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

USDA și-a îmbunătățit miercuri estimările privind situația stocurilor mondiale de grâu la finalul sezonului agricol 2021-2022 până la 281,5 milioane de tone, de la 278,2 milioane de tone cât estima luna trecută. Conform noilor estimări, Australia va înregistra o recoltă record de grâu în acest sezon iar exporturile robuste ale Indiei vor continua datorită unor rezerve consistente și prețurilor mari de pe piața mondială, scrie Digi 24.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

În acest context, cotațiile futures la grâu la bursa de la Chicago au scăzut miercuri cu 7,7% până la 11,09 dolari, continuând căderea de 6,6% înregistrată în ziua de marți. Cu toate acestea, prețurile sunt în continuare cu 50% mai mari față de nivelul la care erau la începutul anului, scrie Agerpres.

Traderii urmăresc modul cum evoluează războiul din Ucraina și încearcă să calculeze care va fi impactul asupra însămânțărilor, recoltării și livrărilor de cereale și ulei de floarea soarelui. Chiar dacă Ucraina și Rusia poartă negocieri, cel mai probabil luptele și sancțiunile vor afecta producția și livrările timp de mai mulți ani.

USDA și-a redus miercuri estimările cu privire la exporturile de cereale din bazinul Mării Negre, în cazul Ucrainei noile prognoze fiind reduse cu patru milioane de tone până la 20 de milioane de tone iar în cazul Rusiei fiind reduse cu trei milioane de tone până la 32 milioane de tone. Însă aceste prognoze au fost publicate la doar două săptămâni după invazia Rusiei.

Noile cifre "par să reflecte problemele din regiunea Mării Negre, dar este greu ca în momentul actual să faci prognoze cu privire la livrările viitoare de cereale", spune Terry Reilly, analist la Futures International LLC.

O altă întrebare este dacă țările producătoare au capacitatea de a acoperi golul lăsat de diminuarea livrărilor din bazinul Mării Negre. În emisfera nordică grâul de toamnă a fost deja însămânțat și situația nu mai poate fi modificată.

În paralel, cotațiile la porumb și soia boabe sunt la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar prețurile la uleiurile de gătit sunt aproape de maximele istorice, toate aceste evoluții indicând o și mai mare inflație globală provocată de prețurile la alimente și mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a diminua impactul asupra persoanelor defavorizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
australia