Oficial BCE: Inflația persistentă și problemele geopolitice pot împiedica BCE să reducă dobânzile anul acesta

Oficial BCE: Inflația persistentă și problemele geopolitice pot împiedica BCE să reducă dobânzile anul acesta
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 ian 2024
Reducerea dobânzilor în zona euro părea un plan aproape cert pentru 2024. Însă amenințările generate de inflația persistentă ar putea împiedica Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor în acest an - chiar dacă o recesiune nu poate fi exclusă, potrivit lui Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Economia zonei euro a dezamăgit în ultima vreme și, probabil, se va dovedi că oficialii au fost prea optimiști, odată cu publicarea rezultatelor din trimestrul al patrulea, a declarat Holzmann într-un interviu acordat Bloomberg, la Davos, unde participă la Forumul Economic Mondial. În același timp, conflictele geopolitice, precum cel din Orientul Mijlociu, amenintă să perturbe lanțurile de aprovizionare și piețele energetice, menținând o presiune asupra prețurilor pe care BCE nu o poate ignora.
Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției CITEȘTE ȘI Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției

"Amenințarea geopolitică a crescut, deoarece ceea ce am văzut până acum din partea Houthis - cred că nu este sfârșitul, ar putea fi uvertura către ceva mult mai amplu, care va avea un impact asupra Canalului Suez și va crește prețurile acolo. Nu ar trebui să mizăm deloc pe reducerea ratei pentru 2024", a declarat luni Holzmann.

Inflația a ajuns la mică distanță de ținta de 2% a BCE la sfârșitul anului trecut, invitând la speculații cu privire la momentul în care factorii de decizie vor inversa cea mai mare campanie de înăsprire monetară de la introducerea monedei euro, în urmă cu 25 de ani. Traderii pariază pe șase reduceri de un sfert de punct, începând cu luna aprilie, în timp ce economiștii anticipează prima reducere în iunie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi
inflatie