Petrolul urcă la noi maxime multianuale pe fondul unui conflict major în OPEC+. Referința americană, la maximul ultimilor 6 ani și jumătate

Petrolul urcă la noi maxime multianuale pe fondul unui conflict major în OPEC+. Referința americană, la maximul ultimilor 6 ani și jumătate
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 iul 2021

Prețul prețului West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, a crescut marți la maximul ultimilor 6 ani și jumătate, pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au aruncat OPEC+ în criză și au blocat majorarea producției, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

West Texas Intermediate (WTI) a atins 76,98 dolari/baril, cel mai ridicat preț din noiembrie 2014. 

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Referința globală Brent a atins un maxim intraday de 77,83 dolari/baril, cel mai mare nivel din toamna anului 2018. Este și prima dată în ultimii aproximativ 3 ani când Brent depășește pragul de 77 de dolari/baril.

O reuniune a alianței OPEC+ (formată din membrele Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați) a fost amânată ieri pe fondul unui confict între Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, legat de desființarea graduală a tăierilor de producție până la finele anului viitor. Emiratele Arabe s-au opus propunerii de prelungire a actualului acord, susținut de Arabia Saudită.

"Prețurile vor continua să crească dacă lipsa unui acord înseamnă menținerea nivelurilor actuale de producție", afirmă Jason Bordoff, director al Center on Global Energy Policy, citat de Bloomberg.

Majoritatea statelor din alianța OPEC+ au susținut propunerea de a crește producția cu 400.000 de barili/zi începând cu luna august și să prelungească acordul general, prin care producția a fost redusă, până la finele anului viitor. Pentru a accepta o extindere a acordului-cadru, Emiratele Arabe Unite au cerut schimbarea bazei de calcul a cotei de reducere, ceea ce ar fi permis o majorare a producției sale zilnice cu încă 700.000 de barili/zi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
petrolul
cotatii petrol
preturile petrolului
brent
wti
opec
opec+
acord opec
conflict opec+
acord petrol
emiratele arabe unite
arabia saudita