Italienii de la Beltrame, interesați de COS Târgoviște, plănuiesc să investească 300 milioane euro în România, într-o fabrică siderurgică și un parc fotovoltaic

Italienii de la Beltrame, interesați de COS Târgoviște, plănuiesc să investească 300 milioane euro în România, într-o fabrică siderurgică și un parc fotovoltaic
scris 5 iul 2021

Grupul italian Beltrame, care deține combinatul siderurgic Donalam Călărași și este interesat și de preluarea activului de producție al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, după cum a relatat Profit.ro, are în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW.

"După un lung studiu de fezabilitate, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, investește 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producția de oțel și va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producție va include o oțelărie și un laminor, dar și un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. În prezent compania are în vedere mai multe locații pentru construcția acesteia", a transmis Beltrame. 

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Potrivit sursei citate, fabrica eco-inteligentă va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producție a oțelului la nivel mondial, atât în ce priveṣte gazele cu efect de seră, cât ṣi pulberile în suspensie (praf). De asemenea, spun cei de la Beltrame, consumul de apă va fi unul minim, prin tratare ṣi recirculare.

Combinatul va avea o capacitate de producție de aproximativ 600.000 tone pe an de oțel–beton și sârmă laminată. Beltrame estimează că investiția va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, plus 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puțin 800 în faza de construcție ṣi circa 150 în faza de producție. 

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

"Provocarea industriei siderurgice este să se alinieze obiectivelor de mediu stabilite prin Pactul Verde European, cu toate că targetul de emisii zero sau, altfel spus, producerea de ‘oțel verde’ este imposibil de atins cu tehnologia existentă. Cred că astăzi greenwashing-ul este un fenomen foarte comun, care conduce la exagerarea termenilor ‘verde’ și ‘emisii zero’. Proiectul dezvoltat de Beltrame Group va stabili un progres fără precedent în sectorul siderurgic datorită proiectării și tehnologiilor inovatoare prevăzute, care fac posibilă reducerea la minimum a emisiilor poluante generate în activitatea de producție. Este un proiect în care am investit multă muncă, dedicare și timp, iar prin această investiție, grupul își demonstrează angajamentul față de atingerea țintelor de mediu și de valorificarea resursele locale", a declarat Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franța și România.

În sectorul construcțiilor, consumul intern de oțel - beton ṣi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puțin 10 ani, în special datorită investițiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investițiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oțel – beton necesară. 

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

"Producția internă de oțel-beton și sârmă poate deveni un pilon de susținere pentru economia românească, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi și a importului produselor finite. Aceasta ar contribui la îmbunătățirea balanței comerciale a României și, de asemenea, la reducerea substanțială a emisiilor de domeniul 3 (Scope 3) generate indirect de activitățile de logistică, precum transportul materiilor prime și al produselor, eliminarea deșeurilor etc", mai spun cei de la Beltrame. 

Beltrame se află pe lista companiilor interesate de preluarea activului funcțional de producție al COS Târgoviște, companie recent intrată în faliment.

Cu director reținut pentru mită, ministrul desființează Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare: Sunt suspiciuni mari și nici nu își avea neapărat rostul CITEȘTE ȘI Cu director reținut pentru mită, ministrul desființează Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare: Sunt suspiciuni mari și nici nu își avea neapărat rostul

Grupul Beltrame deține în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producția de bare de oțel laminate la cald și oțeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la mașini și echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajați și exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piața europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creștere mai mult decât dublă față de cea înregistrată anul trecut.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul deține 6 fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
beltrame group
donalam calarasi
cos targoviste vanzare activ functional
cos targoviste faliment