Planul UE de a-și reduce masiv dependența de gazele rusești. Reducerea temperaturii în case

Planul UE de a-și reduce masiv dependența de gazele rusești. Reducerea temperaturii în case
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2022

Comisia Europeană a schițat un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia, a cărui implementare ar reduce achizițiile continentului de la gigantul rus de stat Gazprom cu aproape 80% doar anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile

Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy

DETALII AICI

Draftul prevede majorarea importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG) ale Europei cu 50 miliarde metri cubi pe an, sporirea achizițiilor de gaze prin conducte din alte surse decât Rusia cu 10 miliarde metri cubi pe an, precum și accelerarea instalării de noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, care ar reduce consumul centralelor electrice pe gaze cu 20 miliarde metri cubi pe an, potrivit a doi înalți oficiali europeni citați de Bloomberg.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

De altfel, potrivit sursei citate, implementarea strictă a măsurilor de decarbonare prevăzute de pachetul legislativ Fit-for-55 ar reduce consumul de gaze al UE cu 23% până în 2030, adică cu 82 miliarde metri cubi pe an.

Nu în ultimul rând, în document se menționează că reducerea cu un singur grad a temperaturii în locuințele din UE pe perioada iernii ar însemna o economie de gaze de 10 miliarde metri cubi pe an.

VEZI AICI ÎNDEMN - MAI PUNEȚI O HAINĂ PE VOI ÎN CASĂ!

Rusia amenință în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 CITEȘTE ȘI Rusia amenință în premieră în mod direct că va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

De asemenea, Executivul de la Bruxelles are în vederea accelerarea electrificării sectorului de încălzire din Europa, prin înlocuirea surselor pe bază de gaz cu pompe de căldură, dar și sporirea gradului de utilizare a hidrogenului și a altor gaze "curate" în industrie.

"Pentru ca planul să aibă șanse de reușită, este nevoie de acțiuni din partea statelor membre, multe dintre acestea fiind deja nemulțumite de cheltuielile impuse de tranziția energetică și confruntându-se cu impactul politic al creșterii masive a prețurilor la energie", comentează Bloomberg.

FOTO Val de controale ale ANPC: peste 330 de mari magazine verificate, 68 de unități închise temporar CITEȘTE ȘI FOTO Val de controale ale ANPC: peste 330 de mari magazine verificate, 68 de unități închise temporar

Comisia va emite îndrumări pentru statele membre în privința măsurilor de ținere sub control anul acesta a prețurilor la energie și gaze pentru consumatorii casnici și IMM-uri, recomandând printre altele suprataxarea temporară a profiturilor extraordinare ale companiilor energetice.

De asemenea, se are în vedere impunerea la nivelul UE a obligației de umplere a depozitelor subterane de înmagazinare a gazelor la un nivel de 90% până la data de 1 octombrie a fiecărui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze rusia
taiere gaze rusia
invazie rusia ucraina
importuri lng qatar