Prețul gazelor în Europa a scăzut cu 10% iar livrările rusești se derulează în mod normal

Prețul gazelor în Europa a scăzut cu 10% iar livrările rusești se derulează în mod normal
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut cu până la 10% iar livrările de gaze rusești spre continent continuă în mod normal, în contextul informațiilor cu privire la acțiuni militare în jurul a două importante stații de pompare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor furnizate de operatorul slovac de rețea Eustream, livrările de gaze via o importantă conductă care traversează Ucraina ar urma să rămână joi la un nivel normal. De asemenea, gigantul rus Gazprom PSJC a informat că livrările sale via Ucraina sunt în linie cu solicitările clienților, scrie Agerpres.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

În acest condiții, în jurul orei 8:21 a.m. la bursa de la Amsterdam cotațiile futures la gaze erau în scădere cu 5,7% până la 147 de euro pentru un Megawatt-oră.

Miercuri, operatorul rețelei de gazoducte din Ucraina a anunțat că trupele rusești au intrat în două dintre cele patru stații care pompează gaze spre Europa iar oficialii din cele două țări au încercat să se distanțeze de responsabilitatea pentru o eventuală întrerupere a livrărilor.

Guvernele din întreaga Europă au început să își pună la punct planuri de rezervă pentru un scenariu în care Rusia va întrerupe livrările de gaze către Europa. Uniunea Europeană și-a prezentat zilele trecute măsurile pe care le are în vedere pentru a reduce dependența regiunii de gazele rusești însă orice întrerupere imediată ar avea grave consecințe economice prin creșterea prețurilor angro, paralizarea industriei și majorarea inflației.

Rusia este responsabilă pentru aproximativ o treime din necesarul de gaze al Europei. Majoritatea livrărilor de gaze rusești ajung în Europa prin conducte și va fi greu de găsit alternative la aceste cantități mari de gaze naturale livrate de Rusia.

"Este puțin probabil ca UE să poată înlocui ușor importurile de gaze rusești în eventualitatea în care aprovizionarea va suferi perturbări majore", a declarat Federico Santi, analist la Eurasia Group U.K. Ltd.

Prețul gazelor naturale a înregistrat o evoluție extrem de volatilă pe parcursul acestei săptămâni, după maximele istorice înregistrate luni, traderii evaluând riscurile ca Rusia să întrerupă livrările sau ca Uniunea Europeană să impusă sancțiuni. SUA și Marea Britanie au decis să interzică importurile de petrol din Rusia însă autoritățile de la Londra nu au inclus și gazele naturale pe lista produselor vizate de sancțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi
rusia