Prețul gazelor în Europa continuă să scădă după clarificările Comisiei cu privire la plata gazele rusești

Prețul gazelor în Europa continuă să scădă după clarificările Comisiei cu privire la plata gazele rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă marți, după ce Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti pentru livrările de gaze rusești fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare afișau marți dimineața o scădere de 4,3%, până la 88,92 de euro pentru un Megawatt-oră, după două zile consecutive de scădere, scrie Agerpres.

LEGE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului CITEȘTE ȘI LEGE eFactura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni seară că executivul comunitar a trimis săptămâna trecută statelor membre o serie de calificări cu privire la modul în care companiile europene pot plăti pentru gazele rusești, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea.

Potrivit Comisiei Europene, sancțiunile UE nu împiedică firmele să-și deschidă conturi la o bancă desemnată, și firmele pot plăti pentru gazele rusești, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte și declară tranzacția finalizată când este achitată în acea monedă.

Aceste anunțuri au relaxat tensiunile existente între UE și Rusia cu privire la livrările de energie. În plus, importurile europene de gaze lichefiate precum și încălzirea vremii odată cu apropierea verii au contribuit și ele la această tendință de scădere a prețurilor la gaze.

"Prețurile europene la gaze au ignorat escaladarea tensiunilor geopolitice. În pofida reducerii livrărilor de gaze rusești în ultimele săptămâni, importurile record de gaze lichefiate pe continent au readus stocurile la un nivel confortabil", susține Biraj Borkhataria, director de cercetare la RBC Capital Markets.

Aproape toate contractele de achiziții ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări. Unele guverne și firme din UE au cerut instrucțiuni detaliate de la CE privind posibilele soluții de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuințelor, producția de electricitate și funcționarea uzinelor din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze