Prețurile energiei scad în Europa, în urma majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate

Prețurile energiei scad în Europa, în urma majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2022

Prețurile energiei electrice în Europa sunt în scădere, pe fondul majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG), care atenuează criza energetică de pe continent, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai multe nave care transportă LNG au sosit în Europa, într-un moment în care stocurile erau la cel mai redus nivel din mai mult de un deceniu, scrie Agerpres.

România, groapa de gunoi. Containere din Canada cu 77 de tone de haine neutilizabile descoperite în Portul Constanța CITEȘTE ȘI România, groapa de gunoi. Containere din Canada cu 77 de tone de haine neutilizabile descoperite în Portul Constanța

Vremea mai caldă din Europa Centrală și estimările privind producția mai ridicată de energie eoliană în următoarele zile reduc momentan riscurile unor noi creșteri de prețuri. Aceste prognoze au dus la scăderea cu 8,2% a cotațiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piața din Germania, un preț de referință pentru întregul continent. La hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut pentru a treia zi consecutiv.

"Prețul gazelor afectează direct prețurile energiei electrice în Europa, sunt cel mai semnificativ motiv al evoluției prețurilor astăzi", a apreciat Bengt Longva, analist la StormGeo-Nena AS în Oslo.

Declinul prețurilor din ultimele zile oferă un sprijin companiilor mari consumatoare de energie și gospodăriilor din Europa, care din toamnă se confruntă cu o creștere semnificativă a facturilor.

Cererea extrem de ridicată din Europa a dus în decembrie la creșterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit datelor Refinitiv, aceasta în condițiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică.

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creștere față de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv și ale Administrației SUA pentru informații în domeniul energiei.

Avansul reflectă majorarea cererii pentru încălzirea locuințelor și pentru industrie, care a determinat un nivel record al prețurilor în Europa și în Asia. Statele Unite au livrări ieftine și însemnate cantitativ după ce producția internă a depășit cererea în SUA cu 10%.

Datele care analizează transportul maritim arată că aproximativ 7,15 milioane tone de LNG au fost livrate luna trecută pe 106 nave, în creștere cu 16% față de 6,14 milioane tone pe 89 vapoare în decembrie 2020, și depășind precedentul record de 6,51 milioane tone din mai.

În porturile din Marea Britanie, Olanda și Belgia sunt aproximativ 30 de nave care transportă LNG și care ar urma să-și livreze încărcătura luna aceasta, și cel puțin alte 13 urmează să sosească din Statele Unite.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Prețurile de referință au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor și companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
gaze