Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au crescut joi la cel mai ridicat nivel începând din decembrie, din cauza temerilor privind posibilele perturbări pentru combustibilul rusesc care tranzitează Ucraina, transmite Bloomberg.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale au urcat la prânz cu 1,4%, la 38,99 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). De la începutul lunii aprilie, prețurile au urcat cu aproximativ 40%, scrie Agerpres.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Este a treia zi de creștere a cotațiilor, care se apropie de 39 euro pentru un MWh.
Luptele continuau joi în regiunea rusă Kursk, în a treia zi a unei incursiuni majore a trupelor ucrainene, susținute de unități mecanizate. Potrivit mai multor analiști, trupele ucrainene își concentrează înaintarea în jurul Sudja, un oraș de circa 5.500 de locuitori, situat la aproximativ 10 km de frontieră și în apropierea căruia se afla o stație de transbordare a gazelor rusești spre Europa prin Ucraina. Deși amploarea înaintării ucrainenilor nu este clară, gigantul energetic rus Gazprom a dat asigurări joi că va continua să livreze gaze prin stația sa Sudja, scrie Bloomberg.
Europa și-a redus dependența de gazul rusesc livrat prin conducte după începerea războiului, majorând importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). Totuși, unele țări încă depind de fluxul prin conducte, astfel încât economiile lor sunt vulnerabile la întreruperea bruscă a aprovizionării.
"Încă există aprovizionare cu gaze prin conducte care s-ar putea opri imediat. Deși poate fi depășită iarna aceasta fără un nivel periculos de scăzut al gazelor înmagazinate în facilitățile de stocare, ar fi foarte dificilă umplerea lor la un nivel adecvat în 2025", a apreciat James Waddell, de la Energy Aspects Ltd.
Acordul de tranzit dintre cele două țări expiră la finalul anului, astfel încât gazul rusesc nu va mai fi livrat prin conducte. Dar ca un indiciu al importanței gazelor rusești pentru continent, oficialii europeni desfășoară negocieri pentru a încerca menținerea fluxului de gaze prin conducte după expirarea acordului.
CITEȘTE ȘI SUA vor să interzică software-ul chinezesc pentru mașinile autonome și circulația pe drumurile americane a vehiculelor cu module de comunicații dezvoltate în ChinaTotuși, o oprire bruscă și mai devreme decât se preconiza a fluxurilor ar fi un șoc pentru țări ca Slovacia și Austria, care în prezent sunt dependente de gazele livrate prin conducte și s-ar putea confrunta cu prețuri mai mari pentru companii și consumatori dacă se opresc livrările.
Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, ar urma să efectueze lucrări îndelungate de mentenanță la finalul acestei luni, ceea ce ar putea spori volatilitatea de pe piața gazelor.