Prețurile la gaze au scăzut cu 20% pe fondul informațiilor că mai multe cargouri cu GNL se îndreaptă spre Europa

Prețurile la gaze au scăzut cu 20% pe fondul informațiilor că mai multe cargouri cu GNL se îndreaptă spre Europa
scris 24 dec 2021

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut cu peste 20%, după ce creșterea explozivă a cotațiilor în acest an a atras o flotilă de nave încărcate cu gaze lichefiate din SUA, transmite Bloomberg.

De la începutul anului și până în prezent prețurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieșeau din pandemie. În prezent, prețurile la gaze în Europa sunt de 13 ori mai mari decât în SUA și de asemenea vânzătorii pot obține prețuri mai mari în Europa decât în Asia, ceea ce face continentul european principala destinație pentru gaze naturale lichefiate, scrie Agerpres.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Potrivit datelor consultate de Bloomberg, cel puțin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinația lor finală. Cargourile cu gaze lichefiate din SUA vor compensa pentru reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei. Prețurile au scăzut și pe fondul prognozelor meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor crește peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.

În aceste condiții, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețul european de referință a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră, anulând creșterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni. Scăderea prețului la gaze s-a repercutat și asupra prețurilor la electricitate, pe piața din Germania prețurile înregistrând o scădere de 15% iar pe piața din Franța cu 24%.

În prezent, terminalele de export de gaze lichefiate din SUA operează la capacitate maximă, ceea ce va permite acoperirea deficitului de aprovizionare cu gaze al Europei, în condițiile în care Rusia și-a semnalat intenția de a menține livrările la un nivel limitat în luna ianuarie.

Prețurile europene la gaze au scăzut joi chiar dacă conducta Yamal, care în mod normal aduce gaze naturale rusești în Europa via Germania, continuă să livreze gaze în direcția inversă. Aceasta înseamnă că pentru a treia zi la rând această conductă transportă gazele naturale, care în mod normal sunt utilizate pentru a încălzi locuințele și a alimenta centralele electrice pe gaze din Europa, din Germania înapoi în Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
gnl
preturi