Profiturile ridicate ale băncilor din Europa, umbrite de tensiunile globale

Profiturile ridicate ale băncilor din Europa, umbrite de tensiunile globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2023

Băncile din Europa înregistrează probabil anul acesta cel mai ridicat profit de la criza financiară, pe fondul majorării dobânzilor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

În condițiile înrăutățirii perspectivelor economice, în urma crizelor geopolitice, atenția se concentrează în această perioadă de raportare a câștigurilor la presiunile asupra marjelor de profit și la indiciile privind creditele neperformante, scrie Agerpres.

Trei companii de criptomonede, acuzate în SUA pentru fraudă de un miliard de dolari CITEȘTE ȘI Trei companii de criptomonede, acuzate în SUA pentru fraudă de un miliard de dolari

"Băncile generează câștiguri ridicate. Trimestrul trei va fi o șansă să luăm pulsul evenimentelor și să vedem cum această situația benefică se normalizează, de exemplu pentru că ele transmit clienților impactul dobânzilor mai ridicate", a apreciat Alexandra Annecke, manager de portofoliu la Union Investment în Frankfurt.

Investitorii vor analiza declarațiile privind concurența mai mare pentru depozite și credite ipotecare în regiune, determinată parțial de majorarea dobânzilor, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ca parte a eforturilor băncilor centrale de a contracara inflația ridicată.

De asemenea, sunt analizate războaiele din Ucraina și Israel, temerile privind evoluția economiei Chinei, și sporirea eforturilor de a impune taxe excepționale pe profiturile firmelor, așa cum s-a întâmplat anul acesta în Italia, Suedia și Țările de Jos. Provizioanele pentru creditele neperformante, în special împrumuturile din sectorul imobiliar comercial, sunt de asemenea analizate.

Conflictul din Orientul Mijlociu a dus la creșterea prețurilor petrolului, îngrijorând investitorii, la mai puțin de doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, care a afectat aprovizionarea cu țiței și gaze.

"Inflația mai ridicată ar putea duce la o creștere mai mare a salariilor și ar putea majora peste așteptări costurile în anul fiscal 2024. De asemenea, menținerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate ar putea afecta calitatea activelor și nivelul creditării în sectorul bancar. De asemenea, pe segmentul investițiilor bancare s-ar putea înregistra scăderi, deoarece incertitudinile afectează semnificativ Ofertele Publice Inițiale (IPO) și finalizarea tranzacțiilor", susține analistul RBC Benjamin Toms.

În trimestrul trei veniturile ar urma să scadă la băncile din Europa, care ar urma să aibă câștiguri sub nivelul celor din SUA, avertizează analiștii.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut

Majoritatea marilor bănci europene ar urma să pună deoparte mai mulți bani pentru a acoperi pierderile din creditare, decât au făcut în urmă cu un an. Deocamdată bancherii nu sunt îngrijorați de calitatea portofoliilor de împrumuturi.

Totuși, autoritățile de reglementare au avertizat asupra potențialelor efecte cauzate de menținerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate asupra calității activelor.

"Când sunt în derulare astfel de modificări structurale, aceste șocuri geopolitice, tranziția energetică, digitalizarea, trebuie să avem grijă și să fim conștienți că modelele noastre ar putea să nu fie eficiente în identificarea principalelor puncte de presiune așa cum am vrea să fie", afirma recent Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
banci