Rusia va utiliza politica morcovului și bățului pentru a face tranziția de la dolar la euro

Rusia va utiliza politica morcovului și bățului pentru a face tranziția de la dolar la euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2021

Rusia se va baza pe stimulente economice pentru a încuraja o tranziție de la dolari la euro și a reduce astfel impactul sancțiunilor americane, dar nu are în vedere utilizarea de sancțiuni pentru companiile care utilizează moneda americană, a anunțat Ministerul rus de Finanțe, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Ministerul rus al Finanțelor sprijină această tranziție, inclusiv prin crearea unor stimulente adecvate. Firesc, astfel de stimulente nu pot include interdicții, doar metode economice", se arată într-un comunicat de presă.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Rusia și-a redus treptat deținerile în dolari, după ce Occidentul a introdus sancțiuni Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, și de asemenea încearcă să se decupleze parțial de la sistemul financiar occidental, scrie Agerpres.

"Obiectivul este ca, în prima fază, Rusia să devină o țară care folosește în primul rând euro, astfel încât dolarul să fie înlocuit de euro. Pentru a putea face acest lucru ai nevoie de stimulente", a declarat la rândul său Dmitry Timofeev, un director de departament din Ministerul rus al Finanțelor. "Stimulentele pot fi pozitive sau negative. Teoretic, este posibil să folosim directive pentru unele companii de stat", a mai spus Timofeev.

Aceste declarații vin după ce agențiile de presă rusești au publicat o declarație a aceluiași Dmitry Timofeev care a spus că Ministerul Finanțelor analizează posibile penalități și alte restricții pentru companiile de stat în ideea de a le încuraja să folosească euro. Ulterior, agențiile de presă rusești au anulat știrile precizând că Timofeyev a revenit asupra declarațiilor sale anterioare.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Vineri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că SUA vor avea de suferit dacă vor utiliza dolarul ca armă pentru a sancționa Rusia. Cu toate acestea, liderul rus a recunoscut că marile companii rusești preferă, pentru moment, moneda americană pentru multe din tranzacțiilor lor.

Anterior, și ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a anunțat că Fondul suveran al Rusiei își va vinde toate activele în dolari americani pentru a majora ponderea deținerilor în euro, yuani și aur."La fel ca și în cazul Băncii Centrale, am decis să reducem investițiile în active denominate în dolari ale fondului suveran", a spus Anton Siluanov, cu ocazia forumului economic de la Sankt Petersburg (SPIEF). Oficialul citat a precizat că, după ce vor fi operate aceste modificări, fondul suveran al Rusiei va deține 40% din active în euro, 30% în yuani și 20% în aur. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
euro