SUA decid sancțiuni pentru Rusia: 10 oficiali și diplomați expulzați

SUA decid sancțiuni pentru Rusia: 10 oficiali și diplomați expulzați
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2021

Guvernul american al lui Joe Biden a anunțat o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice și la ingerințe în alegerile prezidențiale din 2020, acțiuni atribuite Moscovei, relatează AFP și dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Președintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecințe strategice și economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acțiunilor sale de destabilizare internațională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat, preluat de Agerpres.

Anterior a fost anunțat că Statele Unite intenționează să prezinte sancțiuni care vizează mai mulți oficiali și entități ruse începând cu 15 aprilie, scriu agențiile de știri internaționale.

Se așteaptă ca până la 30 de entități private să fie sancționate pentru interferențele electorale și piraterie în guvernul SUA și în rețelele de calculatoare corporative de anul trecut, au declarat surse neidentificate citate de Reuters și Bloomberg.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Sancțiunile vizează, de asemenea, mai multe persoane, inclusiv oficiali de informații. Se preconizează că acțiunea va include expulzarea a până la 10 oficiali și diplomați ruși, arată sursele citate, care nu au precizat numele celor vizați, scrie Europa Liberă.

Administrația președintelui Joe Biden semnalează de săptămâni că se pregătește să răspundă la încălcarea securității cibernetice care afectează software-ul realizat de compania SolarWinds.

Oficialii americani de informații și companiile de tehnologie au declarat că intruziunea, descoperită în decembrie, a fost probabil opera hackerilor ruși. Moscova a negat orice implicare.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Au fost afectate atunci cel puțin nouă agenții guvernamentale, inclusiv departamentele de Trezorerie, Justiție și Comerț și 100 de companii private.

Sancțiunile vizează, de asemenea, represalii pentru presupusa ingerință în timpul alegerilor prezidențiale din 2020. O evaluare a comunității de informații din SUA a stabilit că președintele Vladimir Putin și guvernul rus au autorizat și dirijat un demers de a influența alegerile.

Unele dintre sancțiunile planificate vizează operațiuni de răspândire a dezinformărilor în timpul campaniei, potrivit uneia dintre sursele citate de Bloomberg. Printre cei vizați se numără și persoane și entități care operează în afara Rusiei, la cererea Moscovei.

Casa Albă, Departamentul de Stat și Departamentul Trezoreriei nu au comentat subiectul.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Măsurile vor veni după ce președintele Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin într-un apel pe 13 aprilie că SUA își va apăra interesele. În același timp, Biden a lansat ideea unui summit între cei doi lideri.

În prima sa zi de mandat, Biden a ordonat o revizuire a mai multor incidente în care Rusia ar fi fost implicată: interferențele electorale, rapoartele despre recompensele rusești asupra soldaților americani din Afganistan, atacul SolarWinds și otrăvirea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.

Administrația a anunțat sancțiuni împotriva oficialilor ruși pentru cazul Navalnîi luna trecută.

Rusia a respins în mod repetat acuzațiile că s-a amestecat în alegerile din SUA, că s-a oferit să plătească recompense pentru uciderea trupelor americane sau că a luat parte la otrăvirea lui Navalnîi.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
sanctiuni