Suedia analizează tranziția la moneda digitală

Suedia analizează tranziția la moneda digitală
scris 11 dec 2020

Guvernul suedez va analiza fezabilitatea tranziției la o monedă digitală, ceea ce reprezintă un nou pas în necunoscut pentru țara cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului, transmite Bloomberg.

Ministrul pentru Piețe Financiare, Per Bolund, a anunțat că un proces de evaluare a fost lansat vineri și este așteptat să se încheie în luna noiembrie 2022. Evaluarea va fi condusă de Anna Kinberg Batra, un fost președinte al Comisiei de finanțe din Parlamentul Suediei, scrie Agerpres.

G4S, vizat de o ofertă ostilă din partea GardaWorld, acceptă să fie preluat de Allied Universal. Tranzacție de peste 5 miliarde dolari CITEȘTE ȘI G4S, vizat de o ofertă ostilă din partea GardaWorld, acceptă să fie preluat de Allied Universal. Tranzacție de peste 5 miliarde dolari

Suedia este una dintre primele țări din lume care analizează posibilitatea introducerii unei monede digitale. Banca Centrală a Suediei derulează deja un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeași tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, a subliniat în luna octombrie că orice decizie cu privire la emiterea unei coroane electronice trebuie să fie adoptată la nivel politic.

Din punctul de vedere al Guvernului, "este crucial ca piața plăților digitale să funcționeze sigur și să fie disponibilă pentru toată lumea", a spus vineri Per Bolund.

"În funcție de modul în care o monedă digitală va fi concepută și de tehnologiile ce vor fi utilizate, aceasta poate avea consecințe uriașe pentru întregul sistem financiar", a adăugat oficialul suedez.

Riksbank estima în luna octombrie că gradul de utilizare a numerarului în Suedia a scăzut la cel mai redus nivel din istorie, pe măsură ce pandemia a accelerat tranziția dinspre bancnote și monede spre plățile cu cardul. Mai puțin de 10% din totalul plăților din Suedia sunt făcute cu numerar, arată datele Băncii Centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
moneda digitala