ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro, similar cu recordul din aprilie

ULTIMA ORĂ Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro, similar cu recordul din aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2021

Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro prin două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 9 și 20 de ani. Suma este similară cu recordul stabilit în aprilie, când statul a atras tot 3,5 miliarde de euro, un record la momentul respectiv pentru o singură ieșire pe piețele externe, conform datelor analizate de Profit.ro. Ministerul Finanțelor era pregătit să împrumute până la 4 miliarde de euro, în funcție de condițiile din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În cursul serii de miercuri, pe platforma Bloomberg au apărut informații privind termenii împrumutului, intenția Ministerului Finanțelor fiind să împrumute 3,25 miliarde de euro. Finanțele au decis ulterior să suplimenteze suma împrumutată de la 3,25 miliarde euro la 3,5 miliarde de euro.

Profit.ro a anunțat în dimineața zilei de miercuri ieșirea României pe piețele externe.

Eurobondurile pe 9 ani, cu scadență în iulie 2030, au fost cotate în deschidere la rata midswap + 205 puncte de bază, iar cele pe 20 de ani, cu maturitate în aprilie 2042, la midswap + 280 de puncte de bază, potrivit Bloomberg.

Pe parcursul zilei, în contextul în care interesul din partea investitorilor a adus subscrieri de circa 9,5 miliarde de euro (5,75 pentru 9 ani și 3,75 pentru 20 de ani), costurile de împrumut au coborât la midswap + 180 de puncte de bază pentru titlurile pe 9 ani și la midswap + 260 puncte de bază pentru eurobondurile pe 20 de ani.

Aranjorii vânzării de eurobonduri sunt Erste, ING, JPMorgan, RBI și UniCredit.

Ministerul Finanțelor a publicat spre finalul zilei, în Monitorul Oficial, un ordin de ministru care prevede "contractarea de către Ministerul Finanțelor a unor împrumuturi pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”, în sumă totală de până la 4 miliarde euro, prin lansarea a două serii noi de obligațiuni, cu maturități de 9 ani și 20 ani sau mai mult, împrumuturile fiind denumite în continuare emisiune. Suma finală, precum și toți ceilalți termeni și condiții financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcție de condițiile de piață".

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

O ieșire pe piața externă era așteptată, după cum a scris la începutul săptămânii Profit.ro, întrucât în ultimele luni s-a redus ritmul în care Guvernul a împrumutat de pe piața internă, investitori și populație.

Pentru piața externă, statul a anunțat că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni în acest an. Necesarul brut de finanțare pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Guvernul a împrumutat în aprilie 3,5  miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani.

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB).

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri