ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit din nou să se împrumute pe piețele externe. În aprilie a luat suma record de 3,5 miliarde de euro

ULTIMA ORĂ Guvernul a ieșit din nou să se împrumute pe piețele externe. În aprilie a luat suma record de 3,5 miliarde de euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 iul 2021

Guvernul a ieșit astăzi să se împrumute din nou de pe piețele externe, prin două emisiuni de eurobonduri, cu maturitate de 9 și 20 de ani. Cel mai recent, statul s-a împrumutat de pe piețele externe în aprilie, când a atras 3,5 miliarde de euro, un record pentru o singură ieșire pe piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Eurobondurile pe 9 ani, cu scadență în iulie 2030, sunt cotate în deschidere la rata midswap + 205 puncte de bază, iar cele pe 20 de ani, cu maturitate în aprilie 2042, la midswap + 280 de puncte de bază, potrivit Bloomberg.

UPDATE 16.07 Subscrierile pe cele două emisiuni de eurobonduri au ajuns la 6,5 miliardede euro, iar costurile de împrumut au coborât la midswap + 190 de puncte de bază pentru titlurile pe 9 ani și la midswap + 190 de puncte de bază pentru cele pe 20 de ani.

Suma pe care statul o va împrumuta va fi stabilită mai târziu, spre finalul zilei, în funcție de subscrierile investitorilor, nevoia de fonduri a statului și dobânzile cerute.

Aranjorii vânzării de eurobonduri sunt Erste, ING, JPMorgan, RBI și UniCredit.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

O ieșire pe piața externă era așteptată, după cum a scris la începutul săptămânii Profit.ro, întrucât în ultimele luni s-a redus ritmul în care Guvernul a împrumutat de pe piața internă, investitori și populație.

Pentru piața externă, statul a anunțat că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni în acest an. Necesarul brut de finanțare pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Guvernul a împrumutat în aprilie 3,5  miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani.

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB).

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri