Standard&Poors atenționează România că poate reduce ratingul dacă deficitele cresc mai mult decât se așteaptă „pe termen mediu” din cauza acțiunilor politice și a unei creșteri economice mai lente.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Acum este transmis de către S&P că alegerea primarului Bucureștiului, Nicușor Dan, ca următor președinte al României va deschide probabil calea unui nou guvern care să abordeze riscurile fiscale, deși provocarea rămâne „substanțială”.

„Piețele vor dori să vadă cât de repede va fi format noul guvern și cât de credibile sunt planurile sale de consolidare fiscală”, a declarat S&P pentru Bloomberg News. Cheia va fi modul în care România își va gestiona deficitele bugetare și de cont curent „pe fondul unei politici fragmentate și al unei creșteri economice slăbite”.
România a reușit să-și finanțeze deficitele „gemene ridicate” cu intrări de capital, inclusiv emisiunea de euroobligațiuni, fonduri ale Uniunii Europene și investiții străine, a declarat S&P. „Posibile întârzieri într-un răspuns politic ar putea submina însă unele surse de finanțare externe”, a adăugat.
S&P atenționează astfel că ar putea reduce scorul de credit dacă deficitele cresc mai mult decât se așteaptă „pe termen mediu” din cauza acțiunilor politice și a unei creșteri economice mai lente.

„În opinia noastră, acest lucru ar duce la o creștere mai abruptă a datoriei publice și a poverii dobânzilor, în timp ce ar afecta și
deficitele substanțiale de cont curent ale României”, este precizat.
Compania de rating a semnalat la începutul acestei luni că România ar putea pierde calificativul de investiții dacă tulburările politice vor persista, avertizând că perspectivele țării păreau mai riscante decât sugerează perspectiva negativă a scorului de credit suveran BBB- al țării.