Vechiul palet din lemn revine în forță în contextul exploziei comerțului electronic

Vechiul palet din lemn revine în forță în contextul exploziei comerțului electronic
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2021

După ce a purtat cu modestie povara economiei mondiale după cel de-al doilea război mondial, umilul palet de lemn începe în sfârșit să primească respectul pe care îl merită, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cererea pentru platforme utilizate la transportul unei game largi de produse, de la bunuri de consum la ingrediente industriale, este în creștere pe fondul exploziei comerțului electronic, ceea ce obligă retailerii și producătorii să extindă depozitele și să majoreze stocurile. În același timp, există o ofertă limitată pentru două ingrediente cheie pentru producția de paleți de lemn, mâna de lucru și lemnul ieftine, iar costurile cu cuiele sunt și ele în creștere, scrie Agerpres.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Rezultatul, prețurile la paleți de lemn au atins un nivel record, potrivit unui index calculat de Departamentul american al Muncii iar indicatorii europeni arată și ei creșteri mari din Marea Britanie și până în Germania. Analiștii estimează că piața va rămâne una fierbinte având în vedere că lucrările de construcții ating un nivel de vârf primăvara iar campaniile de vaccinare Covid-19 vor ajuta la redeschiderea restaurantelor și a spațiilor unde au loc evenimente, ceea ce va provoca presiuni inflaționiste de-a lungul lanțurilor de aprovizionare.

"Oferta abia ține pasul cu cererea. Este o situație destul de riscantă", spune Howe Wallace, președinte și director general la PalletOne Inc., un producător american de paleți de lemn cu sediul în Florida și mai multe facilități de producție în sud-estul SUA.

Paleții de lemn sunt o modalitate standard pentru transportul de produse care sunt ușor de mutat cu stivuitoarele. În general, paleții sunt cumpărați sau închiriați de fabricanții de produse și sunt incluși în costurile cu ambalajele de transport. De partea cealaltă, când un retailer a terminat cu paleții, companiile de reciclare îi colectează, repară și îi revând. Unele industrii, precum companiile de îmbuteliere, își gestionează propriile lor parcuri de paleți.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Analiștii estimează că la nivel mondial sunt în folosință aproximativ cinci miliarde de paleți de lemn, dintre care două miliarde numai în SUA, un număr suficient pentru a acoperi două treimi din distanța de la Pământ la Lună, dacă toți paleții ar fi puși unul peste altul. Aproximativ 90% dintre paleți sunt din lemn, iar restul sunt fabricați din plastic, metal sau carton. În fiecare an, aproximativ 513 milioane noi paleți de lemn sunt construiți în SUA iar alți 326 de milioane sunt reparați și repuși în circulație, susține profesorul Laszlo Horvath, directorul Center for Packaging and Unit Load Design de la Universitatea Virginia Tech, cel mai important laborator pentru studiul paleților din SUA.

În funcție de regiune, prețul normal, cuprins între 9 și 12 dolari pentru un palet de lemn, ar putea să se apropie de 15 dolari în acest an.

"Paleți noi, paleți folosiți, paleți închiriați, toți majorează prețurile", spune Chaille Brindley, editorul revistei Pallet Enterprise.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Paleții de lemn sunt produși dintr-un amestec de lemn de esență tare și esență moale. În regiunea mid-Atlantic, prețul pentru lemnul de esență tare utilizat la producția de paleți a crescut în luna martie până la 635 de dolari pentru fiecare 2,35 metri cubi, de la 530 de dolari în urmă cu un an iar în sudul Californiei prețul pentru lemn de esență moale s-a dublat până la 520 de dolari pentru 2,35 metri cubi. În paralel, prețul cuielor a crescut și el în perioada cuprinsă între lunile noiembrie și martie, la care se adaugă o creștere de 36% a costului sârmei, susține Chaille Brindley.

La aceasta se adaugă o lipsă de muncitori dispuși să asambleze paleți de lemn. "Există piața pentru adăugarea unui al doilea schimb, dar nu există oameni dispuși să lucreze în al doilea schimb", spune Howe Wallace.

Astfel de presiuni ar putea părea ca o oportunitate pentru paleții din plastic, care sunt mai ușori, mai rezistenți și mai ușor de curățat. Însă aceștia au unele dezavantaje: sunt de trei ori mai scumpi, ceea ce însemnă că trecerea de la lemn la plastic descurajează majoritatea companiilor.

Înainte de pandemie, piața totală a paleților înregistra un ritm de creștere anuală cuprins între 5% și 7%. "După pandemie credem că ritmul de creștere este mai mare. Vedem cum în special în zona paleților din lemn există mai multă cerere decât ofertă", spune Jeff Pepperworth, director general la iGPS Logistics LLC. Pepperworth susține că trecerea la robotică și inteligență artificială în depozite și centre de distribuție sunt factori care avantajează paleții cu dimensiuni mai mari și tehnologie de urmărire, ambele caracteristici ale paleților din plastic.

viewscnt
Afla mai multe despre
palet din lemn
comert electronic