Sucursala din China a companiei de consultanță financiară PwC a primit o pedeapsă de suspendare a operațiunilor timp de 6 luni și o penalizare record pentru cazul Evergrande Group.
Firma de contabilitate a fost amendată cu 441 de milioane de yuani (62 de milioane de dolari) pentru activitatea sa de audit asupra rapoartelor financiare considerate ca fiind "umflate" ale Evergrande, din 2018 până în 2020, conform Ministerului Finanțelor și Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, citate de Bloomberg. Autoritatea de reglementare a ordonat, de asemenea, închiderea sucursalei PwC din Guangzhou.
Sucursala din China a companiei de consultanță financiară PwC și-a informat luna trecută clienții că se așteaptă la o interdicție de șase luni care să-i fie aplicată, încă din septembrie, de către autoritățile chineze în derularea afacerilor, ca parte a pedepsei pentru auditul său asupra dezvoltatorului imobiliar Evergrande.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Interdicția împiedică firma să aprobe rezultatele financiare și ofertele publice inițiale și să desfășoare alte activități reglementate, conform FT.
În martie, PwC era cea mai importantă firmă de audit din China, cu aproximativ 110 companii listate în țară ca clienți. De atunci, cel puțin 50 de companii chineze, dintre care multe sunt firme de stat sau instituții financiare, au renunțat la PwC din funcția de auditor sau au anulat planurile de angajare a acesteia.
Recent, PwC a declanșat concedieri în masă în China pe fondul exodului de clienți ca urmare a fraudei Evergrande.
Cel puțin 100 de angajați din diferite echipe de la birourile PwC din Beijing, Shanghai și alte locații au fost concediați.
CITEȘTE ȘI Argentina, faimoasă pentru consumul de carne de vită, a făcut un viraj surprinzător. Cădere la minimul ultimilor 110 aniUn exod de clienți corporativi a diminuat, de altfel, perspectivele de venituri ale sucursalei.
Peste 50 de companii cotate la bursă cu sediul în China continentală, inclusiv giganții de stat PetroChina, China Life Insurance și Bank of China, au renunțat la PwC ca auditor în acest an. Majoritatea schimbărilor au avut loc după ce firma a fost verificată pentru rolul său într-o presupusă fraudă contabilă la dezvoltatorul imobiliar China Evergrande Group, conform Bloomberg.
Autoritățile de reglementare au examinat rolul PwC în serviciile sale de contabilitate pentru Evergrande, după ce dezvoltatorul a fost acuzat că și-a umflat veniturile cu 78 de miliarde de dolari din 2019 până în 2020.
Un tribunal din Hong Kong a ordonat la începutul anului lichidarea China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, o decizie care a provocat turbulențe pe piețele financiare chineze, în condițiile în care autoritățile caută să țină sub control criza imobiliară.
Judecătorul Linda Chan a declarat: "Lucrurile trebuie să se oprească aici", după ce în mod repetat dezvoltatorul imobiliar nu a reușit să vină cu un plan de restructurare a datoriilor sale de peste 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu și-a rambursat obligațiunile.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a afirmat pentru presa din China că firma se va asigura că proiectele de construire de locuințe vor fi realizate, în pofida deciziei tribunalului din Hong Kong. El a adăugat că decizia nu va afecta operațiunile diviziilor interne și externe ale Evergrande.
"Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna și mai mult operațiunile zilnice ale Evergrande. În condițiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situația este chiar mai dificilă pentru acționari", a apreciat Gary Ng, economist la Natixis.
China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieței în 1998, într-o țară unde achiziționarea unei locuințe este deseori o condiție prealabilă căsătoriei și o investiție.
Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză grație împrumuturilor bancare, însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult, încât autoritățile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. De atunci, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat, pe fondul încetinirii economice și al dificultăților legate de restricțiile introduse în pandemie.