România a importat vineri gaze din Ungaria, nu numai din Bulgaria, pentru a putea acoperi consumul intern și exporturile către Republica Moldova, infirmând declarațiile ministrului român Sebastian Burduja, care declara în aceeași zi că România importă numai din Bulgaria și nu gaz rusesc.
Bursele europene au închis în scădere vineri, însă au reușit să înregistreze un avans săptămânal, în contextul în care investitorii au urmărit îndeaproape rezultatele financiare ale companiilor, politica monetară și datele-cheie despre piața muncii din SUA, transmite CNBC.
Niciun emitent de la cota BVB nu depășește o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de euro.
Acțiunile companiei Green Tech au intrat pe piața principală de la BVB la prețuri superioare celei ofertei publice derulate la sfârșitul anului trecut.
Pentru a putea acoperi consumului intern, România va trebui să importe în următoarea săptămână între 4,8 și 5,8 milioane metri cubi de gaze pe zi suplimentar importului necesar pentru asigurarea exportului către Republica Moldova, care se va ridica la rândul său la 8 milioane mc, susține o prognoză Transgaz consultată de Profit.ro.
Bursele europene au închis la un nivel record, pe fondul unui val de raportări financiare ale companiilor și al unei reduceri a ratei dobânzii de referință cu un sfert de punct procentual de către Banca Angliei, transmite CNBC
Republica Moldova importă în ultimele zile cantități record de gaze via România, aproximativ 85 GWh, reprezentând circa o treime din producția internă curentă a companiilor românești, de 256 GWh. Gazul este cumpărat majoritar de pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Primele tranzacții efectuate în dimineața zilei de joi cu livrare în ziua următoare au fost realizate la un preț de 350 lei/MWh.
Deși lichiditatea a fost slabă, în nota începutului de an, aceasta a fost destul de bine distribuită în adâncime, pe mai mulți emitenți.
Situația pe piața autohtonă și regională a gazelor este din ce în ce mai tensionată, furnizorii și companiile din România urmând a fi nevoite să apeleze la importuri de gaze chiar dacă au gaze înmagazinate în urma deciziei principalului operator de înmagazinare autohton, Depogaz, de a “diminua capacitatea zilnică de extracție” până la finalul acestei ierni.
De pe 7 până pe 14 februarie, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, iar începând cu această ediție, Tradeville, în parteneriat cu Libra Bank se alătură băncilor de la care pot fi cumpărate titluri de stat: BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank.