EXCLUSIV Fostul șef McDonald’s România povestește experiența după 1 an cu 10 restaurante în Austria: Probleme ca în România doar că le tratează mai responsabil. Nu trebuie să merg la rambursare TVA, e automat. Oamenii - un pic mai reci. Vrea să intre pe energie

EXCLUSIV Fostul șef McDonald’s România povestește experiența după 1 an cu 10 restaurante în Austria: Probleme ca în România doar că le tratează mai responsabil. Nu trebuie să merg la rambursare TVA, e automat. Oamenii - un pic mai reci. Vrea să intre pe energie
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 12 aug 2022

Daniel Boaje, fostul șef al McDonald’s România, care în urmă cu un an a preluat în franciză, într-o mișcare surpriză anunțată de Profit.ro, 10 restaurante din Graz, Feldkirchen bei Graz și Seiersberg (Austria), relatează experiența de până acum, arătând că piața austriacă este foarte diferită de cea din România, mai ales în ceea ce privește forța de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

El s-a retras în vara anului 2020 de la conducerea McDonald’s România, după 9 ani, plecare anunțată în exclusivitate de Profit.ro. La mai puțin de un an distanță, a preluat în franciză 10 restaurante din Austria.

În cele 10 restaurante lucrează peste 500 de angajați.

„Aici este într-adevăr un mod de viață foarte confortabil în general, dar munca e la fel de intensă și problemele la fel de complicate. Cam aceleași probleme din România sunt și aici, doar că le tratează mai responsabil. Este foarte diferit. În cele 10 restaurante am peste 500 de angajați, din 51 de naționalități. Iar aici intervine problema diversității, incluziunii, atenția la discriminare, de orice fel, sunt niște preocupări de cultură, obiceiuri. Astea sunt niște lucruri de care trebuie să ții cont absolut în fiecare zi.

Piața este foarte diferită pentru că ei au primit destul de mulți refugiați. Spre exemplu, este o comunitate foarte mare de turci, de afgani, de sirieni. A doua comunitate ca mărime în Austria este comunitatea română. Peste 10% dintre angajații noștri sunt români, care se încadrează foarte bine. Limba vorbită la noi este germana și insist ca toți să învețe germana, nu încurajez comunități”, spune, pentru Profit.ro, Daniel Boaje.

Holdingul românesc Green Group, având în spate fondul de investiții Abris, cumpără în străinătate CITEȘTE ȘI Holdingul românesc Green Group, având în spate fondul de investiții Abris, cumpără în străinătate

Daniel Boaje, premiat la ultima Gală a Profit.ro, a lucrat la McDonald's din 1994, fiind General Manager pentru România din 2011, după o perioadă în care a lucrat și la Cetelem. În 2016 a preluat un pachet de 10% din acțiunile McDonald’s România. În vara anului trecut, odată cu plecarea anunțată în premieră de Profit.ro, Boaje și-a vândut și pachetul de acțiuni, pentru circa 12 milioane euro.

El relatează că, în Austria, la fel ca în România, este o fluctuație destul de mare de personal.

„Este greu să găsești oameni buni. Eu am echipă completă. Sunt mândru de asta. Oamenii de aici sunt diferiți de noi ca mentalitate a muncii. Sunt un pic mai distanți, un pic mai reci decât noi, mai calculați și poate și un pic mai responsabili față de ce au de făcut. Iar aici se încadrează toate naționalitățile. De românii de aici sunt în special mândru, de cum lucrează”, spune fostul șef al McDonald’s România.

Tranzacție - Marcos Provit, cu peste 100 de farmacii sub brandul Evofarm și având în spate CVI, cumpără întregul lanț de farmacii Polisano de la familia Vonica. Imperiul Polisano, destrămat în timp CITEȘTE ȘI Tranzacție - Marcos Provit, cu peste 100 de farmacii sub brandul Evofarm și având în spate CVI, cumpără întregul lanț de farmacii Polisano de la familia Vonica. Imperiul Polisano, destrămat în timp

Până la finalul anului, Daniel Boaje estimează afaceri de peste 30 de milioane de euro.

„Dacă lucrurile merg ca până acum, anul 2023 probabil că îl vom finaliza cu o creștere de 5-6%”, afirmă acesta.

Investițiile pentru anul 2022 se ridică la peste 3 milioane de euro, dintre care 2,5 milioane de euro merg către modernizarea echipamentelor și rețeaua McDonald’s, iar restul către personalul restaurantelor.

„E un buget destul de ambițios la nivelul cifrei de afaceri și, dacă există oportunități de investiții, chiar mă gândesc să-l cresc. De exemplu, o idee la care mă gândesc foarte serios de ceva timp este investiția în partea de energie. Se încurajează foarte mult energia verde și caut parteneri pentru proiecte mari în zonă, adică în Austria, Slovenia și Croația. Mai exact, mă interesează zona de energie eoliană și panouri fotovoltaice. Dar suntem la început abia”, spune acesta.

„Și aici îmi văd de aceleași priorități pe care le aveam și în România, doar că la o scară mult mai mică și în altă limbă”, continuă Boaje.

Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel CITEȘTE ȘI Frații Pavăl (Dedeman) își urcă participația la Simtel

În Austria, din cele 198 de restaurante McDonald's, 95% sunt operate de 42 de francizați, majoritatea întreprinderi familiale cu până la 60 de angajați.

Daniel Boaje nu are însă planuri de a deschide noi restaurante în viitorul apropiat, pentru că „preluarea unei piețe în internațional a necesitat foarte mult efort, mai ales de integrare a tuturor detaliilor afacerii”.

„Și, din punctul ăsta de vedere a fost foarte multă muncă. Și pentru mine a fost o schimbare mare. E vorba de refăcut rețeaua de parteneri, furnizori, administrativ, echipă. Au fost foarte multe schimbări, lockdown, probleme de fluctuație de oameni, impactul în planul de afaceri”, adaugă acesta.

În schimb, în Austria nu există probleme în ceea ce privește partea legislativă.

„Toate lucrurile sunt foarte clare, foarte bine organizate, primești sprijin, birocrația este absolut simplificată pentru companii, încearcă să ajute, nu să încurce, termenele sunt respectate. Din punctul ăsta de vedere ești foarte respectat ca și membru al comunității economice. În România era mai în stilul nostru. Aici eu nu trebuie să merg să spun pentru rambursarea de TVA, spre exemplu, asta se întâmplă aproape automat”, afirmă fostul CEO al McDonald’s România.

Tranzacția în care Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, a vândut clădirea de birouri Miro din Băneasa, anunțată de Profit.ro - semnalată oficial și în România CITEȘTE ȘI Tranzacția în care Speedwell, susținut de multimilionari din Belgia, a vândut clădirea de birouri Miro din Băneasa, anunțată de Profit.ro - semnalată oficial și în România

Începând cu anul 2016, McDonald’s este parte a companiei Premier Capital, partenerul pentru dezvoltare al restaurantelor McDonald’s din Estonia, Grecia, Letonia, Lituania și Malta.

Premier Restaurants România operează restaurantele McDonald’s în România. McDonald’s este lider al pieței restaurantelor, cu 88 de restaurante în 27 de orașe, dintre care 43 restaurante cu McDrive și 44 de cafenele McCafé. Până în prezent, compania a investit peste 800 milioane de lei în România și are o echipă de 5.000 de angajați.

Premier Restaurants România este parte a companiei Premier Capital, care operează 162 de restaurante în 6 țări și are peste 8.800 de angajați. Premier Capital plc reprezintă business-ul McDonald’s al grupului Hili Ventures Ltd, grup implicat în diverse operațiuni de logistică, transport naval, inginerie, petrol și gaze, tehnologie, proprietăți, ospitalitate și leasing și care deține parteneriate cu McDonald’s și Apple. Hili Ventures este activ în 10 țări din centrul și estul Europei și Africa de Nord cu o echipă de 9.500 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel boaje
mcdonald’s românia
franciză mcdonald’s