Semanarea memorandumului de colaborare între Guvernul României și gigantul american Google - anunțată în premieră de Profit.ro - reprezintă un prim pas către o investiție strategică în România, dar cu rol regional, prin care în țara noastră vor fi aduse cele mai bune sisteme și cei mai buni oameni, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Memorandumul a fost semnat, cu ministerul român de resort, după o discuție între premierul Ciolacu și Thomas Kurian, director executiv al Google Cloud. Potrivit lui Bogdan Ivan, este vorba de cea mai importantă vizită în România, după cea a lui Bill Gates, a unui reprezentat al unui gigant tehnologic. Oficialul Google a venit cu un avion special, privat.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
De ce este important: Gigantul american Google ar putea investi într-un centru de date care să fie deschis în România peste 2 miliarde de dolari, au declarat anterior surse guvernamentale. În cadrul negocierilor, Guvernul insistă ca viitorul centru de date să aibă un rol regional.
Premierul Ciolacu a discutat anul trecut cu conducerea Google chiar în SUA despre înființarea acestui centru, iar apoi discuțiile au continuat și la București.
”Un data center în România. Cred ca suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Microsoft cred că are aproape 5.000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult! Reprezentanții Google mi-au spus că România are o resursă umană uriașă în domeniul IT, specialiștii noștri fiind printre cei mai bine cotați pe plan mondial. Sunt convins că, folosind talentul lor și expertiza de top a Google, vom reuși să demarăm cele mai ambițioase proiecte în zona noilor tehnologii. Mai mult, vom da astfel un semnal clar și altor mari companii din IT care vor să se extindă în Europa de Est că aici, în România, găsesc oportunități excelente de dezvoltare a afacerilor”, spunea Ciolacu în SUA.
Recent, surse guvernamentale arătau că negocierile pentru acest centru de date sunt în curs, iar investiția va depăși 2 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu anunță: Acord cu viitoarea Comisie Europeană pentru a scădea deficitul bugetar la 3% în 7 aniDeși a arătat că nu poate oferi informații cu privire la proiectele Google în România, prin declarațiile sale, ministrul Digitalizării a indicat că investiția Google va fi una cu rol regional.
”Prin cea ce s-a întâmplat în urma întâlnirii premierului român, domnul Marcel Ciolacu, cu CEO-ul Google Cloud, Thomas Kurian, s-a făcut un pas semnificativ spre investiții strategice în România din partea acestui gigant tehnologic”, a spus Ivan.
Ministrul a subliniat că memorandumul demonstrează că România este o piață foarte atractivă pentru companiile globale de tehnologie, iar cei mai buni oameni din partea lor pentru a crea sisteme atât pentru statul român, pentru Guvernul României, cât și pentru companiile din țara noastră
”Înseamnă că suntem o piață foarte atractivă pentru companiile globale de tehnologie. Principiile de bază agreate în acel acord cu gigantul tehnologic Google sunt unele foarte simple, de a aduce în România, în forma unor sisteme de schimburi de bune practici și de cercetare, cele mai bune tehnologii aflate astăzi la nivel mondial pe care le-au descoperit cei de la Google împreună cu cei mai buni oameni din partea lor pentru a crea sisteme atât pentru statul român, pentru Guvernul României, cât și pentru companiile din țara noastră.
Vorbim și de cercetare, vorbim despre inteligență artificială, vorbim despre modul în care automatizarea proceselor poate să fie făcută și pentru stat și pentru privat și reprezintă din punctul meu de vedere un pas foarte important înspre investiții strategice aici în România, când spun investiții strategice mă refer la acele investiții care nu vizează doar țara noastră, ci întreaga regiune”, a spus ministrul Digitalizării.
”Prin acest memorandum am agreat principii generale pentru colaborarea în cele mai noi tehnologii. Acesta înseamnă o prezență mult mai mare și din punct de vedere al tehnologiilor mondiale Google, cât și al specialiștilor Google în România, în transfomarea digitală a statului, în tranformarea digitală a iMM-urilor și a companiilor din țara noastră. Fiind vorba de lucruri total noi, viziunea este să aducem pe cei mai buni din lume”, a precizat ministrul Bogdan Ivan
CITEȘTE ȘI După Brexit, Fiscul britanic a rambursat TVA timp de 2 ani spre România, dar Guvernul de la București vrea să asigure reciprocitate contribuabililor britanici abia de acum înainte”A fost o onoare să mă întâlnesc cu Marcel Ciolacu, premierul României, și cu ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, pentru a discuta despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România și oportunitățile de implementare a inteligenței artificiale. Google Cloud este dedicat să contribuie la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare, în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030”, a declarat Thomas Kurian, CEO al Google Cloud, potrivit Executivului, în urma întânirii cu premierul Marcel Ciolacu..
Reprezentanții Google și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru a contribui la creșterea rezilienței cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competențelor digitale de bază și avansate și adoptarea tehnologiilor de cloud computing.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Iohannis refuză noua obligație impusă prosumatorilor, care a generat reacții virulenteUn posibil centru de date local va rivaliza cu cel din Polonia, în care, în urmă cu patru ani, Google a decis că va investi până la 2 miliarde de dolari, pentru a extinde prezența companiei pe segmentul serviciilor de cloud computing.
Google a anunțat atunci că vrea să creeze o “regiune Google Cloud”, iar directorul general, Sundar Pichai, a dezvăluit și un plan de investiții de 3 miliarde de dolari în extinderea centrelor de date din Europa într-un orizont de doi ani.
Surse guvermentale arată de altfel că România insistă ca noul centru să aibă un astfel de rol regional.
În România, Google Bucharest SRL, filiala Google în România, a fost inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate deoarece continua să raporteze un profit de sub 2 milioane lei.
Veniturile Google în Romania erau estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.