Până la naționalizare, asociatul unic direct al companiei românești a fost subsidiara elvețiană a rușilor, Gazprom Schweiz, deținută la rândul său de Gazprom Germania.
Derogarea fusese solicitată recent de autoritățile de la București și Chișinău, în condițiile crizei energetice de peste Prut, provocată de stoparea tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei și refuzului gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe o rută alternativă.
Angajații Gazprom care lucrează pentru gazoductele rusești Nord Stream și Turkish Stream au părăsit aproape în întregime Uniunea Europeană, conform The Moscow Times.
Potrivit actului constitutiv în vigoare al Electrica SA, drepturile de vot aferente participației de 49,7850% a Ministerului Energiei nu sunt suficiente pentru mai multe tipuri de hotărâri în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie la același nivel din prezent pentru încă trei luni sau șase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună țintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenționarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că România își propune prelungirea termenului de exploatare a centralelor pe cărbune, în condițiile în care nu are cu ce să le înlocuiască în acest moment, și a precizat că trebuie mers cu un punct de vedere unitar în fața Comisiei Europene pentru a obține aceste derogări de termene. Burduja a estimat o prelungire a termenului de exploatare a centralelor pe cărbune cu trei ani.
În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy. Datele, care vin la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxul de gaze rusești prin conductele sale, subliniază dependența energetică a continentului de Rusia în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili care finanțează fondul de război al lui Putin, subliniază The Guardian.
Trader-ul de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat un contract de achiziție a energiei electrice pe 21 de zile (perioada 10 - 31 ianuarie), pentru o cantitate de 30 MW în bandă cu OMV Petrom, pentru a acoperi o parte din deficitul de energie creat în urma sistării alimentarii centralei din Transnistria cu gaz rusesc, ceea ce a diminuat sensibil generarea de electricitate de peste Prut.
Anul 2025 vine și cu întrebări privind prețurile pe care românii le vor achita pentru gaze și energie electrică după aprilie 2025, când ar urma să expire plafonarea prețurilor.
Divizia de energie verde a firmei Visual Fan a livrat centralele solare anunțate în vară pentru Autoliv România.