Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol și gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei și echipei președintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace, transmite Reuters.
România a asigurat, în primele 10 zile ale anului 2025, peste 57% din consumul de energie electrică din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, potrivit datelor analizate dde Profit.ro.
Grupul Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, urmează să primească un răgaz de 45 de zile pentru a ieși din acționariatul companiei petroliere sârbești Naftna Industrija Srbije, după cele mai recente sancțiuni impuse de SUA sectorului petrolier rusesc, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, transmite Reuters.
Aceasta a fost introdusă pe ″lista neagră″ laolaltă, practic, cu întreaga industrie petrolieră a Federației Ruse, cu tot cu subsidiare din străinătate și inclusiv cu o flotă de 180 de vase petroliere.
Autoritățile nerecunoscute din Transnistria au anunțat că sistemul energetic al regiunii separatiste din Republica Moldova a fost stabilizat, după 3 zile în care alimentarea cu curent electric a fost întreruptă ″în evantai″ timp de 8 ore pe zi în total (în 2 reprize a câte 4 ore), astfel că durata tăierilor vor fi redusă la 5 ore zilnic, într-o singură repriză.
Cooperativa de Energie, furnizor având câteva sute de clienți, din care jumătate sunt prosumatori, i-a notificat că nu le mai poate prelungi contractele.
Hidroelectrica nici nu recunoaște integral dreptul de proprietate al familiei Banffy asupra terenurilor ce trebuie expropriate și a deschis procese în justiție în care cere anularea parțială a actelor care atestă acest drept. Însă pentru a accelera finalizarea hidrocentralei, a fost aprobată exproprierea și despăgubirea, fără a se mai aștepta deznodământul proceselor.
Premierul Ciolacu a arătat că la nivelul Guvernului este căutată formula optimă de a continua sprijinirea populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie.
Oferta depusă de compania ungară de stat MVM pentru cumpărarea furnizorului de energie E.ON România este deja în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni privind motivele din spatele ofertei considerate "umflate", inclusiv unele temeri de influență rusă, transmite ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, citat de Financial Times.
Vrea să desfășoare în România activitate de agregare, definită de Legea energiei drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.