Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că românii ar putea să nu vadă nicio diferență în facturi după eliminarea plafonării, dar îi îndeamnă pe toți să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piață și să o aleagă pe cea mai mică. Trecerea de la un furnizor la altul se face rapid, exclusiv online. Ministrul crede că, dacă foarte mulți români își schimbă furnizorul în funcție de cea mai bună ofertă, companiile vor scădea constant prețurile.
Companiile energetice de stat Hidroelectrica și Romgaz, cei mai mari producători de energie, respectiv de gaze naturale din România, au primit mandat din partea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, pentru a-și extinde peste hotare activitatea de furnizare către clienți finali, pe care Hidroelectrica o practică pe plan local din 2020, iar Romgaz vrea să o demareze în a doua parte a anului în curs.
Operatorul terminalului petrolier de la Portul Constanța are deja semnate înțelegeri pentru anul 2025 care îi asigură venituri comparabile cu cele obținute în 2023.
Cantitatea de gaze autohtone care ar urma să fie exportată în Germania începând cu 2027, potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep din aceeași perioadă de 5 ani, relevă analiza Profit.ro.
În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să își desfășoare activitatea în timpul nopții, când consumul de energie este mai redus.
Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în așa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Volumul exporturilor globale de țiței a scăzut cu 2% în 2024, marcând prima contracție de acest tip de la pandemia COVID-19, conform datelor de transport maritim. Motivele sunt cererea slabă și schimbările la nivelul rafinăriilor și conductelor, care au remodelat rutele comerciale, afectând fluxurile globale de petrol, transmite Reuters.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a transmis un avertisment către clienții săi despre existența la acest moment a unei metode de fraudare prin telefon.
Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu lansează un mesaj - după ce proprietarul OMV Petrom a convenit vânzarea unei cantități importante viitoare de gaze din Marea Neagră către o companie germană - în care spune că gazul va ajunge la români prin Romgaz, el arătând că nu trebuie să ne plângem singuri de milă pentru că nu ne ia nimeni clienții casnici de gaze și nu ne ia nimeni gazul din Marea Neagră.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le ″recomandă″ public celor de la OMV Petrom să-și retragă litigiul inițiat împotriva României la Curtea de Arbitraj de la Paris, în care este reclamată prevederea legală potrivit căreia statul român are preemțiune la cumpărare în privința cantităților prevăzute de contractele bilaterale de vânzare încheiate de producătorii de gaze naturale offshore.