Prețurile petrolului au scăzut și au încheiat luna aprilie cu cel mai mare declin lunar din noiembrie 2021, pe fondul semnalelor transmise de Arabia Saudită privind o posibilă creștere a producției și extinderea cotei sale de piață, în timp ce războiul comercial global afectează perspectivele cererii de combustibil, transmite Reuters.
După ce la AGA de bilanț de la transportatorul energetic național acționarul majoritar a ”trântit” propunerea inițială pentru distribuția unui dividend cu randament de 4%, societatea aduce luna viitoare spre aprobare varianta Guvernului, ce deține pachetul de control și care are ca reper ratele de distribuții de 90% pentru societățile de stat.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că sunt răspândite mesaje false și deosebit de grave cu privire la producerea unei pene de curent în România, în perioada primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din 4 mai.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) susține draftul de act normativ ce prevede că Guvernul va putea stabili prin hotărâre, cu avizul CSAT, că unele proiecte de hidrocentrale sunt ″de securitate națională″, acestea urmând să beneficieze de multiple și ample derogări de la legislația urbanistică, din construcții, a exproprierilor, a achizițiilor publice, de protecție a mediului, a apelor, forestieră, agricolă, fiscală și a accesului terților în zonele amplasamentelor,
Singura rafinărie de petrol din Scoția, cea de la Grangemouth, a oprit procesarea țițeiului după un secol de activitate, 430 de angajați fiind disponibilizați.
Luni, la ora 12:33 p.m., ora Madridului, rețeaua electrică spaniolă funcționa fără probleme. Dar în următoarele câteva secunde, o serie de evenimente încă misterioase au provocat cea mai gravă pană de curent din istoria recentă a țării. Autoritățile spaniole au lansat marți anchete pentru a identifica cauzele uriașei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu, relatează AFP.
România va înregistra o perioadă record de cel puțin 9 zile consecutive în care prețurile energiei la miezul fiecărei zile vor fi negative, ca urmare a producției masive de energie regenerabilă din Europa, importate prin mecanismul de cuplare a piețelor spot. Până în prezent, prețuri negative erau înregistrate doar în weekend și de sărbători, când consumul atât intern, cât și cel european, era redus, ca urmare a absenței cererii industriale.
Apele Române anunță o creștere semnificativă a rezervei de apă în lacurile de acumulare, arătând că la sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare era de 56% iar astăzi, acest coeficient a crescut la 74,94%.
Fragmentarea geoeconomică, războaiele comerciale și schimbările în lanțurile globale de aprovizionare ar putea conduce la creșteri ale costurilor pentru OMV Petrom, cât și la prețuri volatile ale mărfurilor, elemente ce ar putea impacta negativ creșterea economică, afectând cererea pentru produsele companiei.
Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 2%, atingând cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, pe fondul așteptărilor că OPEC+ va crește producția, în timp ce politicile comerciale oscilante ale președintelui Donald Trump ar putea frâna creșterea economică globală și cererea de combustibili, transmite Reuters.