Operatorul de sistem și transport Transelectrica și distribuitorii de energie electrică vor putea să-și instaleze capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în propriile stații, însă numai pentru acoperirea consumului propriu, costurile acestora urmând a fi recunoscute în tarifele pe care le vor percepe de la utilizatorii finali, prevede un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
O firmă ce deține o centrală de cogenerare de energie electrică și termică la Tarcău, în județul Neamț, și este parte a grupului Romanel, unul dintre marii producători de lemn din România, controlat indirect de o puternică familie din Arabia Saudită, se judecă cu Direcția Antifraudă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) după ce a contestat o decizie de impunere a acesteia în sumă de peste 2,7 milioane lei.
Comisia Europeană a lansat prima licitație pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile în cadrul nou-înființatei Bănci Europene pentru Hidrogen, cu un buget inițial de 800 milioane de euro pentru dezvoltatorii de proiecte.
OMV Petrom, proprietarul și operatorul rafinăriei Petrobrazi, preia jumătate din firma Respiră Verde SRL, controlată de Ionuț Popșea și Daniel Ciuciui, liderul pieței locale de colectare a uleiului alimentar uzat, un business cu rulaj anual de peste 67 milioane lei.
Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut de miercuri furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că firma care a blocat programul Casa Verde Fotovoltaice a depus în instanță cererea de renunțare la judecată, ceea ce înseamnă că programul va fi deblocat în curând. Fechet a spus că va discuta astăzi cu ministrul Justiției pentru a urgenta lucrurile. Acesta a spus și ce schimbări se discută pentru programul rabla 2024.
Ministerul Energiei a semnat noi contracte de acordare de subvenții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare totală de aproape 8 milioane euro, pentru un număr de 15 proiecte de centrale fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 24 MW.
Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) va putea dispune, prin proces verbal, suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile și oprirea funcționării echipamentelor și instalațiilor pe care le reglementează, dacă inspectorii săi descoperă în acțiunile lor de control ″nereguli sau abateri grave (…), cu risc iminent asupra vieții și securității persoanelor″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Companiile autohtone, fie furnizori, fie producători, nu mai injectează gaze în depozitele autohtone de 10 zile, gradul de umplere a depozitelor urmând a coborî sub 100% până la finalul acestei săptămâni.
Informația este vitală pentru viitorul SMR-urilor de la Doicești, după ce proiectul echivalent din Statele Unite al celor de la NuScale, tot de 462 MW, a eșuat tocmai din cauza creșterii masive, cu peste 75%, a costurilor estimate, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari. Asta în condițiile în care autoritățile de la București intenționează să acorde ajutor de stat proiectului dâmbovițean.