România a continuat să se claseze în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană și în aprilie și, implicit, în acest an. Prețul mediu al energiei de pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, cea mai importantă piață de energie autohtonă, a fost cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din UE în aprilie și cel de-al patrulea de la începutul anului până în prezent, mecanismul de cuplare făcând ca România să își asigure o parte importantă din energie, mai ales la ore cu consum ridicat, din import.
Acționarii General Turbo SA, cel mai important producător de echipamente energetice din România, ex-divizie a fostului gigant socialist IMGB, din care s-a desprins în 1992, vor decide asupra preluării societății de către Nuclearelectrica Serv, filiala de servicii și activități-suport a companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă. Intenția Nuclearelectrica Serv a fost prezentată în premieră de Profit.ro.
Producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, fondat și controlat de antreprenorul român Adrian Polec, vrea să mai construiască o fabrică, la 200 de metri distanță de unitatea de producție care funcționează deja în Cernica, cu scopul de a extinde capacitatea de producție și de a adăuga procese tehnologice noi, precum vopsitoria, nișă pe care furnizorii actuali ai companiei nu mai fac față cererii. În paralel pregătește construcția unei fabrici și în Fundulea, o investiție gigant.
Gigantul energetic de stat al Ungariei, MVM, aflat în curs de preluare a business-ului românesc de furnizare de energie și gaze al germanilor de la E.ON, a terminat anul trecut cu un profit net de circa 324 miliarde forinți (peste 819 milioane euro), în scădere cu 12% comparativ cu 2023, ca urmare a continuării ″normalizării″ prețurilor angro la energie pe piețele europene și regionale, după scumpirile fără precedent din 2022, anul startului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Licitația de contractare a lucrărilor de construire a noii centrale de producție de energie termică și electrică în cogenerare din cartierul bucureștean Titan, pe amplasamentul celei vechi dezafectate, a fost anulată.
Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (European Network of Transmission System Operators for Electricity, ENTSO-E), organizație care grupează un număr de 40 de Transelectrici naționale din Europa, înființează o comisie de experți care va investiga cauzele istoricei pene totale de curent (blackout) care a afectat timp de cel puțin 10 ore la rând Spania și Portugalia începând cu amiaza zilei de 28 aprilie.
Grupul de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie Electrica SA, listat la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49,8% din capital, a încheiat un contract de credit sindicalizat în valoare de 3,1 miliarde lei.
Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, și ministrul Energiei din Bulgaria, Zhecho Stankov, s-au întâlnit cu secretarul Energiei din Statele Unite, Chris Wright, și au discutat despre cooperarea bilaterală pe proiecte din țările lor, inclusiv pentru hidrocentrale cu acumulare prin pompaj și centrale nucleare. Burduja a declarat că vor fi efectuate studii cu sprijin american pentru o serie de instalații hidroelectrice cu acumulare prin pompaj în Munții Carpați, potrivit Rador Radio România.
Conducerea executivă a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) va fi asigurată interimar de Sorin Chiriță, după ce Bogdan Stănescu, care a ocupat funcția de președinte al Directoratului SAPE din septembrie 2018, a fost revocat, alături de Luiza Marian, membru al Directoratului.
Operatorul de rețea electrică din Spania a negat că dependența de energia solară ar fi de vină pentru cea mai gravă pană de curent din țară, în timp ce prim-ministrul Pedro Sanchez este supus unei presiuni tot mai mari pentru a explica ce a mers prost, relatează Reuters.