Estonia, Letonia și Lituania, cele trei state baltice, numără orele până când vor scăpa în sfârșit de unul dintre ultimele vestigii ale celor 50 de ani de ocupație sovietică: o rețea electrică controlată de Rusia.
Grupul de distribuție, furnizare și producție de energie Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, a finalizat achiziția companiei Crucea Power Park (CPP), care are ca obiect principal de activitate producția de energie din surse eoliene.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță o nouă victorie mare în instanță, pentru energia României, precizând că Hidrocentrala de la Răstolița merge înainte, după ce, la Tribunalul Cluj, ASOCIAȚIA DECLIC și ASOCIAȚIA BANKWATCH au încercat să blocheze proiectul hidrocentralei, cerând suspendarea acordului de mediu, iar instanța a dat dreptate ministerului. Ministrul afirmă că investiția a costat sute de milioane de euro deja și va însemna 30MW noi pentru sistemul energetic național, un grup flexibil, cu rol major în acoperirea consumului la orele de vârf și echilibrarea sistemului
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că a trimis Corpul de Control la Depogaz, după ce compania a anunțat că a decis să diminueze programele agreate de extracție, el dând asigurări că România are 1,35 miliarde normal metri cubi în depozite, cu un grad de umplere de 43,4% și că țara noastră nu rămâne fără gaz pentru români și companiile românești. Ministrul spune că vrea să se asigure că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție și că siguranța aprovizionării este pe primul loc.
Prosumatorii au avut o pondere de 2% în totalul producției de energie electrică a României introdusă în sistemul național anul trecut, puterea instalată cumulată a sistemelor lor de generare ajungând la peste 2.600 MW.
Proiectul-mamut al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița, care datează din regimul Ceaușescu, avansează, reprezentanți ai potențialilor investitori purtând recent discuții aplicate pe această temă cu operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, ce susține necesitatea implementării proiectului.
Acțiunile companiei Green Tech au intrat pe piața principală de la BVB la prețuri superioare celei ofertei publice derulate la sfârșitul anului trecut.
Pentru a putea acoperi consumului intern, România va trebui să importe în următoarea săptămână între 4,8 și 5,8 milioane metri cubi de gaze pe zi suplimentar importului necesar pentru asigurarea exportului către Republica Moldova, care se va ridica la rândul său la 8 milioane mc, susține o prognoză Transgaz consultată de Profit.ro.
Energia nucleară se află în pragul unei ”renașteri”, accelerată de sprijinul oferit de administrația președintelui american Donald Trump, care manifestă un interes puternic în acest domeniu, a spus Yuri Khodjamirian, director de informații la Tema ETFs, relatează CNBC.
Republica Moldova importă în ultimele zile cantități record de gaze via România, aproximativ 85 GWh, reprezentând circa o treime din producția internă curentă a companiilor românești, de 256 GWh. Gazul este cumpărat majoritar de pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Primele tranzacții efectuate în dimineața zilei de joi cu livrare în ziua următoare au fost realizate la un preț de 350 lei/MWh.