Energia nucleară se află în pragul unei ”renașteri”, accelerată de sprijinul oferit de administrația președintelui american Donald Trump, care manifestă un interes puternic în acest domeniu, a spus Yuri Khodjamirian, director de informații la Tema ETFs, relatează CNBC.
Republica Moldova importă în ultimele zile cantități record de gaze via România, aproximativ 85 GWh, reprezentând circa o treime din producția internă curentă a companiilor românești, de 256 GWh. Gazul este cumpărat majoritar de pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani. Primele tranzacții efectuate în dimineața zilei de joi cu livrare în ziua următoare au fost realizate la un preț de 350 lei/MWh.
Centralele de producție de energie termică și electrică în cogenerare pe combustibili fosili aflate în funcțiune din România, dintre care cele mai multe generează agent termic pentru alimentarea sistemelor centralizate de încălzire pentru populație, au la dispoziție 9 ani pentru a se încadra în limitele de emisii de dioxid de carbon (CO2) impuse de Uniunea Europeană, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Situația pe piața autohtonă și regională a gazelor este din ce în ce mai tensionată, furnizorii și companiile din România urmând a fi nevoite să apeleze la importuri de gaze chiar dacă au gaze înmagazinate în urma deciziei principalului operator de înmagazinare autohton, Depogaz, de a “diminua capacitatea zilnică de extracție” până la finalul acestei ierni.
CEO-ul grupului maghiar MVM, Károly Mátrai, spune că se așteaptă în continuare ca tranzacția de preluare a E.ON Energie România să fie finalizată, chiar în această vară.
Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea studii de fezabilitate și de fundamentare în vederea potențialei preluări a fostei uzine de producție de apă grea Romag Prod de lângă Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată tot de Ministerul Energiei și aflată în faliment de 9 ani.
Reglementarea a fost impusă din cauza reducerii masive a exporturilor de gaze către Europa ale gigantului rus de stat producător Gazprom, pe fondul tensiunilor geopolitice ale Kremlinului cu Occidentul de după invadarea Ucrainei. Până la război, rușii erau principala sursă de import de gaze a Uniunii Europene.
Prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri BRM) a ajuns la 350 de lei/MWh, cel mai înalt nivel al ultimilor 2 ani, ca urmare a războiul comercial declanșat de administrația Trump, a majorării cererii regionale pentru alimentarea Transnistriei cu gaze, gradului redus de umplere a depozitelor și a unor probleme cu aprovizionarea cu gaze non-rusești a Balcanilor.
Între timp, Consiliul de Administrație a decis desființarea a 3 posturi de conducere.
Grupul de distribuție, furnizare și producție de energie Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, a aprobat o investiție de până la 253 milioane euro pentru construirea unui parc eolian în comunele Crucea și Pantelimon, din județul Constanța.