OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, prin centrala pe gaze de la Brazi, are de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român, reprezentând costuri cu achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente vânzărilor de curent electric la preț reglementat, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) derulat prin intermediul OPCOM, în vigoare până la 31 martie 2024.
O subsidiară locală a conglomeratului de asociații de cooperative agricole BayWa din Germania, înființat în 1923, cu venituri totale de aproape 24 miliarde euro anul trecut (din care peste o zecime obținute în sectorul energetic), peste 20.000 de angajați și activități în mai mult de 40 de țări și care deja avansează cu un proiect fotovoltaic românesc de mari dimensiuni, anunțat anterior în premieră de Profit.ro, a primit acum avizul autorităților pentru realizarea noii capacități energetice Centrala Electrică Mixtă (Fotovoltaică + Instalație de stocare) Poarta Albă.
Compania Metlen Energy & Metals, conglomerat industrial cu sediul în Grecia, cunoscut anterior sub numele de Mytilineos Energy & Metals, a primit dreptul de participare la piețele de energie electrică din România, pentru a desfășura activitatea de furnizare a energiei electrice, operațiune anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită.
Livrările de gaze rusești prin conducta TurkStream către Europa au crescut cu 26,7% în ianuarie 2025 față de ianuarie 2024, ceea ce reprezintă un maxim istoric, potrivit Rador Radio România.Printre clienții de bază ai Rusiei se numără Ungaria, condusă de Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi din OPEC+ au decis să mențină politica de creștere graduală a producției de petrol începând din aprilie și au eliminat Administrația pentru Informații în Energie a SUA (EIA) din lista surselor utilizate pentru monitorizarea producției și respectarea acordurilor de aprovizionare, transmite Reuters.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, se așteaptă să achite “zeci de milioane de euro” în contul nou introdusei taxe pe stâlp.
Conducerea executivă a OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, va propune acordarea unui dividend de bază de 0,0444/acțiune, în creștere cu 7,5% față de anul trecut.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, și-a majorat anul trecut profitul net cu 4%, la 4,19 miliarde de lei, din cauza producției de energie electrică și gaze, afectate de nivelul mai scăzut al prețurilor și mediul reglementator negativ, și în condițiile unei producții de hidrocarburi peste așteptări. Faptul că anul trecut nu a mai fost obligată să achite contribuția de solidaritate a ajutat, la rândul său, compania.
Compania Vienna Energy Forța Naturală, parte din grupul austriac Wien Energy, principal furnizor de electricitate al Austriei, a primit avizul autorităților române pentru realizarea unei noi capacități energetice în România, respectiv Centrala Electrică Fotovoltaică Sâncel, investiție anunțată anterior de Profit.ro.
Producția de gaze naturale a companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de profil din România, totodată producător de energie electrică, a crescut cu 3,64% anul trecut, față de 2023, la 31,90 milioane barili echivalent petrol (boe), potrivit raportării preliminare pe 2024 a companiei.