Una dintre cele mai lovite industrii de carantinarea economiilor și populației pe perioada de urgență, cea producătoare de petrol și gaze, solicită Guvernului adoptarea mai multor măsuri pentru a-și putea restarta activitatea. Printre acestea: eliminarea taxei pentru veniturile suplimentare aplicată ca urmare a dereglementării prețurilor, a obligației de tranzacționare pe piețele centralizate sau a prețului legat de cel de pe bursa austriacă CEGH impus prin recent lansatul program de ofertare a gazelor.
Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a transmis Guvernului un document de poziție privind măsurile necesare pentru sprijinirea sectorului de explorare și producție petrolieră în această perioadă de criză.
ROPEPCA susține că membrii săi au fost puternic afectați de scăderea prețurilor, dar și din cauza scăderilor consumului. Investițiile în lucrările de explorare sunt reevaluate și suspendate, iar operatorii iau în considerare închiderea zăcămintelor marginale care nu mai sunt economice în circumstanțele date. “În consecință, sunt revizuite politicile de personal, unii membri luând în considerare șomajul tehnic pentru personalul operațional”, precizează asociația.
Drept urmare, ROPEPCA propune Guvernului eliminarea eliminarea obligației de a tranzacționa pe piețele centralizate pentru participanții la piață, a taxei pentru veniturile suplimentre aplicată ca urmare a dereglementării prețurilor și introducerea unor prețuri de referință raportate la condițiile locale (nu la cele de pe bursa vieneză CEGH).

Totodată, membrii asociației ar dori să beneficieze de amânarea plății impozitelor și redevențelor și de facilități fiscale, inclusiv deducerea CAPEX-ului, acordarea de stimulente pentru abandonări de sonde sau garanții de stat.
Alte doleanțe ale petroliștilor vizează suspendarea termenelor operaționale legate de acordurile petroliere, înțelegere comună asupra aplicării și justificării circumstanțelor în categoria Forței Majore sau revizia legislației în materia insolvenței și a muncii, pentru adaptare la situații excepționale.
ROPEPCA mai solicită și modifiarea prevederilor din OUG 27/2020 care pun în pericol investițiile și facilitarea proceselor de avizare și autorizare pentru desfășurarea operațiunilor petroliere.