PROFIT NEWS TV Călin Meteș, director general adjunct investiții Franklin Templeton: Dimensiunea exactă a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în funcție de condițiile de piață și feedbackul investitorilor

PROFIT NEWS TV Călin Meteș, director general adjunct investiții Franklin Templeton: Dimensiunea exactă a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în funcție de condițiile de piață și feedbackul investitorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2022

Dimensiunea exact a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în momentul în care Fondul Proprietatea va avea mai multe date legate de feedback-ul investitorilor, situația pieței și preț, nefiind însă o tragedie dacă va fi listat un pachet mai mic, spune, la PROFIT NEWS TV, Călin Meteș, director general adjunct investiții  Franklin Templeton România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea a aprobat în data de 15 noiembrie 2022, ca vânzarea deținerii FP la Hidroelectrica să aibă loc prin listarea acțiunilor companiei exclusiv la Bursa de Valori București (BVB). Fondul Proprietatea deține aproximativ 20% din compania de stat, cel mai mare producător de energie electrică din România.

„Recomandarea pe care am făcut-o către acționarii noștri avea în vedere o aprobare mai largă, mai flexibilă cu privire la modul în care această tranzacție putea să aibă loc, ceea ce presupunea inclusiv o listare duală. Acționarii noștri au aprobat forma care practic continuă decizia luată în luna martie la nivelul acționariatului Hidroelectrica prin care se aproba listarea doar la BVB. Este o decizie care ne determină să fim, în continuare, foarte focusați cu privire la această listare. Este o decizie și un proiect unde vom face toate demersurile și toate eforturile care țin de noi pentru ca procesul să aibă loc”, spune Călin Meteș.

El a a adăugat că totul va depinde de condițiile de piață de la momentul la care va avea loc tranzacția și, la fel de important, de feedback-ul investitorilor. „Suntem foarte determinați să ducem la îndeplinire decizia care a fost luată de către acționari în data de 15 noiembrie. Ca și obiectiv, ne dorim ca listarea să aibă loc cât mai repede, țintim anul 2023. Și Guvernul și-a asumat această obligație, de a avea Hidroelectrica listată la bursă până la data de 30 iunie 2023. Eforturile noastre, împreună cu cele al băncilor, companiei, avocați și consultanți sunt cumulate în direcția realizării acestui obiectiv.

Aprobarea acționarilor noștri este de a vinde până la întreg pachetul pe care FP îl deține. Structura exactă a ofertei și valoarea pachetului vor depinde de condițiile de piață de la acel moment, de cererea care va exista din partea investitorilor, de prețul pe care îl vom obține. Toate aceste lucruri se corelează. La acest moment, este imposibil să dăm un răspuns cu privire la valoarea pachetului”, explică directorul general adjunct de investiții Franklin Templeton România.

PROFIT NEWS TV Călin Meteș, director general adjunct investiții Franklin Templeton: Dimensiunea exactă a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în funcție de condițiile de piață și feedbackul investitorilor

O altă decizie luată în Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor Fondului Proprietatea de marți este ca toate sumele ce vor rezulta din urma vânzării pachetului de acțiuni deținut la Hidroelectrica să fie distribuite acționarilor sub forma unui dividend special.

„Important de menționat este faptul că orice acordare sau aprobare de dividende și plata acelor dividende presupune încă o ședință AGA, care să aprobe aceste sume. Deci, în momentul în care vom avea tranzacția realizată, vom ști exact sumele pe care le avem de distribuit. În acel moment va trebui să mergem în fața acționarilor și le vom prezenta opțiunile”, adaugă directorul.

Valoarea participației deținută de Fondul Proprietatea în Hidroelectrica este de 12,1 miliarde de lei (aproximativ 2,5 miliarde euro) conform ultimului raport privind valoarea activului net.

La acest moment, compania împreună cu băncile de investiții și avocații lucrează la toată documentația de care este nevoie într-un proces de listare. Dimensiunea exact a ofertei va fi stabilită în momentul în care Fondul Proprietatea va avea mai multe date legate de feedback-ul investitorilor, situația pieței și care este prețul.

„Ne dorim să ducem la bun sfârșit această tranzacție, însă vrem să o facem în condițiile optime pentru acționarii noștri astfel încât să maximizăm valoarea deținerii noastre. Vom lua o decizie finală atât în ceea ce privește dimensiunea ofertei, cât și în ceea ce privește prețul astfel încât să fim confortabili că am luat cea mai bună decizie pentru acționarii noștri”, adaugă acesta.

În paralel, Fondul Proprietatea lucrează și la listarea producătorului de sare Salrom, unde statul român este, de asemenea, acționar majoritar. Ținta FP este să listeze Salrom tot în 2023.

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
franklin templeton românia
fondul proprietatea
listarea hidroelectrica
salrom