Parlamentarii care dețin în proprietate sau co-proprietate cu soția/soțul o locuință în municipiul București sau în județul Ilfov nu vor mai primi o sumã forfetară din bugetul Legislativului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Capitală.
La nivelul Guvernului se lucrează în prezent la o măsură pentru trimiterea în concediu fără plată timp de 5 zile pe lună a angajaților din sectorul bugetar, au declarat pentru Profit.ro surse sindicale. Măsura ar fi parte a pachetului pregătit de către guvernul condus de Ilie Bolojan pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
900.000 de români economisesc în prezent pentru o pensie privată facultativă (Pilonul 3), în timp ce alți cca. 96.000 și-au primit deja banii din acest sistem după primii 18 ani de funcționare efectivă, împliniți în cursul lunii mai 2025, potrivit calculelor APAPR.
Angajații ANAF protestează și astăzi împotriva intenției Guvernului de a limita de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) sporul pentru condiții vătămătoare. Potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment sunt proteste spontane la administrațiile județene din Olt, Teleorman, Prahova, Călărași, Dâmbovița, Mureș, Giurgiu, Cluj, Vrancea și Sălaj, iar numărul acestora crește. Angajații ANAF au protestat și vineri.
Începând de pe 1 iulie, ca urmare a încetării aplicării schemei de plafonare/compensare a prețului la energia electrică, fiecare consumator - fie casnic, fie non-casnic - va primi o factură în care consumul îi va fi facturat la prețul de piață concurențială din contractul pe care îl are semnat cu furnizorul actual. Este foarte probabil ca acesta să fie superior actualelor oferte concurențiale, chiar și ale propriului furnizor, prețurile din acestea scăzând doar în ultimele zile, conform datelor Profit.ro.
Banca britanică Barclays va bloca din 27 iunie cumpărarea criptomonedelor cu cardurile bancare.
Guvernul va prezenta săptămâna următoare pachetul de ajustare bugetară necesar pentru echilibrarea bugetului, reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, sistemul de cote de TVA va trece de la actualul sistem cu trei cote (două reduse, 5% și 9%, precum și generală de 19%) la unul cu numai două cote, taxarea va crește pentru bănci și sectorul jocurilor de noroc, va crește numărul de contributori la sistemul pensiilor de stat.
Impozitul pe proprietate va crește de la 1 ianuarie 2026, raportat la valoarea de piață, a anunțat premierul Ilie Bolojan.
Emiterea, tipărirea, distribuirea tichetului de 50 lei care va fi acordat de la buget pentru persoanele și familiile cu venituri mici și plata către furnizor a facturii de energie electrică prin serviciul de mandat poștal se va realiza prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), care va încasa aproape 92 milioane lei pentru aceste servicii în 2025 și 2026.
Persoanele singure cu venituri reduse, precum și alte categorii de consumatori casnici de electricitate aflați în sărăcie energetică vor beneficia de sprijin de la stat, sub forma unui tichet de valoare denumit tichet de energie, pentru a-și plăti facturile de curent electric, după eliminarea plafonării prețurilor finale, de la 1 iulie 2025, a decis Guvernul, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.