Sindicatele din MInisterul Finanțelor și Administrația Națională de Administrare Fiscală, care protestează marți pentru a doua zi consecutiv în privința măsurilor luate de guvern în ce îi privește pe bugetari, au amenințat că pot bloca România cu o grevă generală.
Sporul pentru bugetarii care lucrează la proiecte cu fonduri UE, inclusiv PNRR, va fi stabilit între 5% și 50% din salariul de bază, dar în funcție și de valoarea proiectelor implementate, nu doar de timpul efectiv lucrat lunar, potrivit unui document deja pregătit de Guvern și analizat de Profit.ro.
Un protest spontan a fost declanșat marți dimineață la instanțele și parchetele din Capitală, în semn de revoltă împotriva Ordonanței de Urgență care limitează sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, au anunțat oficialii Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Grefierii amenință cu blocarea activității la nivel național, în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra deciziei.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare a ieșit din birou să discute pe holurile Ministerului Finanțelor cu angajații din instituție, care protestează ca urmare a tăierii sporului de condiții vătămătoare.
Angajați ai ANAF au ieșit și astăzi la protste spontane în mai multe locații din țară, nemulțumiți de tăierea de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) a sporului de condiții vătămătoare, cel mai răspândit spor din sectorul bugetar, dar și de perspectiva unor măsuri dure de restructurare a angajaților de la stat, cum este obiectivul din programul de Guvernare de a reduce cu 20% (circa 167.000) numărul angajaților din administrația centrală.
Salariile nete din sectorul bugetar se situează acum cu 6,7% peste cele din sectorul privat, după cum se poate vedea din datele Profit.ro, de mai jos. Acesta este cea mai redusă diferență de după 2015.
Mihai Jurcă, șeful Cancelariei premierului, a cerut tuturor șefilor de departamente din cadrul structurii să vină cu propuneri de restructurare a 30% din personal, pe fiecare departament, au transmis pentru Profit.ro surse oficiale.
Sporul pentru condiții vătămătoare va fi redus de la 1.500 de lei brut la 300 de lei, iar numărul de zile suplimentare de concediu de la 3-10 în prezent la 3-5, potrivit ordonanței de urgență adoptate astăzi de către Guvern. Potrivit informațiilor Profit.ro, tăierile sunt prevăzute până la final de 2026.
Guvernul nu a cedat și a decis tăierea drastică a cuantumului sporului de condiții vătămătoare, conform informațiilor Profit.ro.
Un e-mail intern transmis în cadrul ANAF și obținut de Profit.ro cere să fie luate măsuri în așa fel încât angajații să nu mai părăsească locul de muncă pentru a protesta.