O cercetare de piață arată diferențe importante de percepție cu privire la beneficiile de după aderarea la Uniunea Europeană. Deși creșterea economiei și a veniturilor reale e incontestabilă, doar 4 din 10 români din populația comercială crede că viața în România e mai bună decât era înainte de 2007. În schimb, în cincimea de populație cu cele mai mari venituri, (în care au intrat recent tot mai mulți bugetari) viața se vede mult mai bine, fiind similară din punct de vedere financiar cu a mediei europene. Românii sunt în general optimiști cu privire la viitor, deși creșterea economică e de așteptat să încetinească.
Guvernul a adoptat o măsură care va conduce la o reducere a cheltuielilor cu 2,26 miliarde de lei. Astfel, măsura decisă acum este ca Guvernul să suspende emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată în cazul imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru acordarea de compensații românilor refugiați din Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
Tarifele la abonamentele pe calea ferată pentru trenurile din categoriile Interregio și Intercity vor fi diferențiate și vor crește, la fel cum vor fi majorate și tarifele pentru rezervarea locurilor, suplimentele pentru vagoanele de dormit și cușetă, respectiv pentru biciclete și bagaje neînsoțite. Va fi introdusă însă posibilitatea ca titlurile de călătorie să poată fi vândute prin automatele instalate în tren.
România a promis prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va lansa o reformă și la taxarea mijloacelor de transport poluante, dar aceasta trebuie gândită astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar și raportat la gradul de suportabilitate și puterea de cumpărare, transmite ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru președintele României din luna mai a fost stabilită la 1,186 miliard de lei, conform actelor din ședința de guvern.
Guvernul a aprobat o ordonanța de urgență, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, care prevede plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare, la nivelul aplicabil în noiembrie 2024, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare.
Guvernul a introdus, prin textul unei ordonanțe de urgență adoptate azi, o serie de scutiri de la restricțiile ordonanței de urgență trenuleț, astfel încât pentru mai multe companii de stat să poată fi acordate drepturile salariale pe care altfel le pierdeau, alocații de hrană sau plata orelor suplimentare, au declarat susre guvernamentale.
Un articol din ordonanța ”trenuleț”, prin care Guvernul a înghețat salariile în sistemul bugetar și a dispus alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetar, permite companiilor de stat majorarea cehletuieilor salariale, cu condiția încadrării în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat și al menținerii drepturilor salariale din noiembrie 2024, a arătat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Radu Oprea, care a adăugat că astfel de clarificări au fost făcute în discuțiile cu sindicatele și managamentul mai multor companii. Șeful Cancelariei nu a exclus însă posibilitatea ca în aczul anumitor companii să fie nevoie de regelmentări prin acte normative.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,9773 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9772 lei înregistrat miercuri.
Revolut, companie fintech cu 4 milioane de clienți în România, a anunțat lansarea unui funcționalități noi, apelurile în aplicație.