Noul ministru de Finanțe, care nu e la primul mandat în instituție, spune că nu va face minuni, dar că va încerca să ducă finanțele țării pe un drum stabil.
Liderul PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, la votul de acordare a încrederii noului guvern, că PSD și-a convins partenerii de coaliție pentru a renunța la taxarea tranzacțiilor bancare.
EcoFin va cere României să adopte o reformă fiscală și mai puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget "semnificativ peste 1,7% din PIB" pe an, în contextul în care situația fiscală a țării s-a deteriorat mai tare decât se anticipa (deficitul în 2024 a fost de 9,3% față de ținta de 7,9% prevăzută în planul fiscal pe șapte ani), prevede un draft de decizie pregătit de către Comisia Europeană (CE) pentru ședința EcoFin din data de 8 iulie și publicat astăzi. Profit.ro a anunțat de vineri prevederile draftului. Veniturile suplimentare din taxe ar trebui să fie însoțite de eficientizarea ANAF și a mecanismelor de colectare, precum și de un control riguros al cheltuielilor, inclusiv în ce privește cheltuielile cu salariile în sectorul public.
Alexandru Nazare a primit aviz favorabil în comisii pentru Ministerul Finantelor, el declarând că este perfect conștient că fără măsuri serioase riscurile la adresa României sunt mari și cel mai mare pericol pe care trebuie să-l evităm este ca țara să ajungă în categoria junk.
Marcel Boloș, fost ministru PNL al Finanțelor și ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene până la instalarea noului Cabinet, prezintă motivele care au dus la depășirea țintei de deficit de 5% cu care a început exercițiul bugetar de anul trecut. Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor nu a inițiat anul trecut noi cheltuieli bugetare și a avizat negativ deciziile politice mari de creșteri de salarii și pensii fără asigurarea și a veniturilor care să țină bugetul statului într-o zonă de echilibru.
Viitorul guvern, care va fi condus de premierul Ilie Bolojan, a renunțat pentru moment la măsura de a crește impozitul pe profit, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
Taxa pe boală, astfel cum a fost numită anul trecut obligativitatea de a plăti CASS pe anumite concedii medicale, a fost reintrodusă acum, prin noul program de guvernare 2025 - 2028, de data aceasta pentru toate certificatele, excepțiile de la plată fiind eliminate în totalitate.
Noul guvern își propune ca obiectiv ca până în 2027 și prin digitalizarea administrației, o firmă să poată fi înființată într-o singură zi, o zi de la înființarea unei firme până la emiterea primei facturi. Totodată, noul Executiv vrea să reducă cu 40% costurile cu licențele IT.
Firmele care au avut pierdere mare în trecut vor trebui să plătească impozit pentru cel puțin 30% din profit în 2025.
Guvernul Bolojan intenționează să introducă noi obligații pentru magazinele online, inclusiv publicarea de autorizații și alte informații, similar magazinelor cu desfacere fizică, dar și obligația de "înregistrare a rezidenței fiscale pentru fiecare magazin online care efectuează acte de comerț în România", potrivit Programului de guvernare pregătit de către Coaliția PSD, PNL, USR și UDMR.