Coaliția de guvernare discută să introducă o impozitare foarte ridicată, cu 29%, a profitului impozabil al băncilor, cu mult peste nivelul actual al impozitului, de 16%, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
Prețul carburanților, aflat oricum sub presiune ca urmare a evoluțiilor geopolitice, în special a anunțului posilbilei închideri de către Iran a strâmtorii Hormuz, esențială pentru tranzitul de petrol și gaze, va crește cu aproximativ 30 de bani/l, dacă majorarea de 10% a accizelor anunțată în programul de guvernare se va aplica și benzinei și motorinei, conform analizei Profit.ro.
Noii guvernanți vor creșterea taxei pentru rovignetă și au de gând să introducă o taxă fixă pe bilet pentru companiile din domeniul aerian care nu au sediu fiscal în România.
Noii guvernanții își propun să elimine consiliile de administrație supradimensionate de la companiile de stat, să închidă companiile cu pierderi cronice, iar instituții precum ANCOM și ASF să aibă plafonate salariile. De asemenea, vor exista noi listări de companii de stat.
Numărul angajaților din administrația centrală ar urma să fie redus cu 20%, prevede un draft al Programului de guvernare, analizat de Profit.ro. Având în vedere că în prezent sunt 837.000 de posturi ocupate în administrația centrală, ar rezulta că viitorul guvern vrea să scape de circa 167.000 de bugetari, deși circa 680.600 de angajați sunt în educație, sănătate, Poliție, Jandarmerie și Armată. De asemenea, programul de guvernare prevede reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030, precum și creșterea cu 20% a bazei de contribuabili la sănătate, prin eliminarea excepțiilor, de la 6,3 milioane în prezent.
Creșterea impozitului pe dividende la 16%, taxarea suplimentară a jocurilor de noroc și pariurilor, eliminarea facilităților de TVA la tranzacțiile imobiliare au fost incluse sunt în Programului de guvernare 2025-2028.
Guvernul condus de Ilie Bolojan va crește o serie de taxe, precum impozitul pe dividende de la 10% la 16%, va păstra o ingură cotă redusă de TVA, de 9% (valabilă pentru alimente, medicamente, energie și lemne de foc), va impune contribuție la sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei, va taxa profitul excesiv al băncilor pentru o scurtă perioadă, va crește taxarea la jocuri de noroc și va elimina facilitățile de TVA la tranzacții imobiliare. De asemenea, vizează modificări de taxare în ce privește câștigurile din criptomonede și a celor de la bursă, taxarea închirierii proprietăților pe termen scurt (AirB&B, Booking, platforme naționale, etc.) și taxarea veniturilor de pe platformele social media (Facebook, Tiktok, Youtube, etc), această ultimă măsură fiind gândită în comisia tehnică de săptămânile trecute, potrivit informațiilor Profit.ro, ca un răspuns la impactul unor rețele sociale în alegeri.
Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării, restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate, reforma pensiilor speciale și comasarea instituțiilor redundante cu reducerea birocrației sunt doar câteva din obiecticvele cuporinse în acordul politic convenit între Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Uniunea Democrată Maghiară din România și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților.
Numărul microîntreprinderilor a scăzut puternic anul acesta, după noile restricții introduse la finele anului trecut prin ordonanța trenuleț, arată datele analizate de Profit.ro.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat azi că există o formă acceptată a protocolului de coaliție și cel mai probabil luni ar putea exista o majoritate parlamentară formată din patru partide și minoritățile naționale care să susțină votarea unui nou guvern. Bolojan a mai anunțat că și programul de guvernare este aproape finalizat, scrie news.ro.