Numărul microîntreprinderilor a scăzut puternic anul acesta, după noile restricții introduse la finele anului trecut prin ordonanța trenuleț, arată datele analizate de Profit.ro.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat azi că există o formă acceptată a protocolului de coaliție și cel mai probabil luni ar putea exista o majoritate parlamentară formată din patru partide și minoritățile naționale care să susțină votarea unui nou guvern. Bolojan a mai anunțat că și programul de guvernare este aproape finalizat, scrie news.ro.
Schimbări peste noapte în lista viitorului guvern Bolojan. Noi nume apar ca variante. PSD și PNL decid în aceste ore, scrie Hotnews, care îl prezintă ministru de Finanțe pe Alexandru Nazare, care a mai avut aceeași funcție.
Șeful USR, Dominic Fritz, a afirmat că în această vară nu va crește cota generală de TVA și a explicat că va exista o cotă redusă, dar și că în luna octombrie trebuie să aibă loc o reevaluare a modului cum stau finanțele țării.
Filologul și profesorul Adrian Papahagi, prieten cu noul președinte încă din studenție, spune într-un interviu acordat News.ro că partea din populație care l-a sprijinit pe Nicușor Dan s-ar putea să se sature de conducerea unui joc politic în care din start s-au pus pe masă creșteri de taxe, fără să se insiste pe cheltuielile aberante ale statului.
O decizie referitoare la creșterea TVA de la 19 la 21% ar putea fi luată în octombrie, după o nouă evaluare a ECOFIN privind eficiența măsurilor fiscale luate până la acel moment, afirmă surse politice.
EcoFin va cere României să adopte o reformă fiscală și mai puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget "semnificativ peste 1,7% din PIB" pe an, în contextul în care situația fiscală a țării s-a deteriorat mai tare decât se anticipa (deficitul în 2024 a fost de 9,3% față de ținta de 7,9% prevăzută în planul fiscal pe șapte ani), prevede un draft de decizie pregătit la nivelul EcoFin pentru data de 8 iulie, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Veniturile suplimentare din taxe ar trebui să fie însoțite de eficientizarea ANAF și a mecanismelor de colectare, precum și de un control riguros al cheltuielilor, inclusiv în ce privește cheltuielile cu salariile în sectorul public.
Președintele României, Nicușor Dan, și președintele PNL, Ilie Bolojan, au ajuns vineri la un acord care să deblocheze criza politică, iar Bolojan să fie desemnat premier și să poată începe formarea guvernului, susținut, cel puțin conform discuțiilor de până acum, de PSD, PNL, USR și UDMR. Potrivit surselor Profit.ro, Bolojan a acceptat solicitarea președintelui să nu fie majorată cota generală de TVA de la 19% la 21%, dar în schimb vor crește cotele reduse de TVA, în prezent la 5% și 9%.
Pe fondul noilor valuri de tarife impuse de președintele american Donald Trump, tot mai multe companii recurg la ”ingineria tarifelor”, o practică legală prin care produsele sunt modificate strategic pentru a se încadra într-o altă categorie vamală, mai avantajoasă din punct de vedere fiscal, relatează CNBC.
Inspectorii Antifraudă au identificat un prejudiciu de 1,8 milioane de lei cauzat de o firmă din București activă în domeniul construcțiilor, anunță ANAF. Firma a înregistrat în sistemul electronic e-Factură 24 de facturi pentru bunuri și servicii, dar nu a îndeplinit obligațiile de declarare și plată a impozitelor și a TVA aferente.