Reprezentanții USR, partid care ar putea face parte din viitorul guvern, propun eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), aplicat de la 1 ianuarie 2024.
Primăriile vor avea obligația de a comunica organelor fiscale din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, trimestrial, și informații privind beneficiarii atestatelor de producător emise, precum și date privind produsul agricol, suprafața de teren agricol utilizată și/sau efectivele de animale deținute, potrivit unui proiect legislativ analizat de Profit.ro.
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit, seara, cu reprezentanții tehnici ai principalelor asociații de business din România, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu șefii acestor organizații, spun surse din business pentru Profit.ro.
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Comisia Europeană va achita doar 1,3 miliarde euro din cererea de plată numărul 3 aferentă PNRR, iar circa 700 milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Guvern având la dispoziție 6 luni pentru a recupera acești bani.
Reforma fiscală este un angajament ferm pe care România și l-a asumat în raport cu Comisia Europeană, încă din 2021 prin PNRR și ulterior și prin planul fiscal pe 7 ani, impactul veniturilor suplimentare care trebuie aduse la buget fiind de 1,7% din PIB pentru un an întreg (1,3% din PIB pentru 2025), a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, într-o conferință de presă. Cu ce impozite și taxe se va obține acest impact este o decizie a noii coaliții de guvernare și a noului Guvern, dar angajamentul privind rerforma fiscală a fost reiterat de către CE și "chiar a fost primul subiect pe care Comisia Europeană l-a ridicat pe ordinea de zi", a spus Boloș, avertizând că nerespectarea angajamentului ridică riscuri în ce privește fondurile europene pentru România.
Președintele ales, Nicușor Dan, spune că nu se pune problema constituirii unui nou guvern ”mâine, poimâine” și că tot ceea ce se vehiculează în spațiul public despre formarea noului Executiv nu are vreun suport.
Datoria statului a urcat la 990,84 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile, analizate de Profit.ro, comparativ cu 963,94 miliarde lei în decembrie.
Noul Guvern are în față perspectiva de a ajunge la un deficit bugetar de 162,8 miliarde lei, 8,6% din PIB (în termeni ESA, standardul UE), cu peste 30 de miliarde de lei deasupra țintei de 7% din PIB (ESA), echivalentul a 132,5 miliarde lei, conform calculelor Profit.ro.
Funcția de președinte al României este cea mai înaltă din stat.