Standard&Poors atenționează România că poate reduce ratingul dacă deficitele cresc mai mult decât se așteaptă „pe termen mediu” din cauza acțiunilor politice și a unei creșteri economice mai lente.
Sunt semne că România recâștigă încrederea piețelor după perioada recentă de ieșiri puternice de capitaluri, spune guvernatorul Mugur Isărescu, însă este nevoie în continuare de politici serioase și credibile care să ducă la scăderea deficitului bugetar, inclusiv cu o creștere „masivă” a fondurilor europene și o creștere a veniturilor bugetare. Guvernatorul spune că există inclusiv o problemă de finanțare a datoriei.
Salariile nete din sectorul bugetar au rămas și anul trecut peste nivelul celor din privat, pentru al 9-lea an la rând, după cum se poate vedea din datele Profit.ro, de mai jos.
Moody’s a scăzut ratingurile pe termen lung ale marilor bănci din America, inclusiv JPMorgan, Bank of America Corp și Wells Fargo, invocând perspectivele slăbite de sprijin federal.
Inspectorii direcției Antifraudă (DGAF) au constatat o fraudă de 1,7 milioane de lei în domeniul comerțului cu produse importate din China și Turcia, după verificări desfășurate la două firme din Ilfov, administrate de aceeași persoana fizicã. Au fost instituite măsuri asigurătorii și au fost sesizate organele de urmărire penală.
Nicușor Dan, ales președinte al României la alegerile desfășurate duminică, se întâlnește astăzi cu ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, pentru a discuta situația finanțelor statului și nivelul deficitului bugetar, au declarat surse pentru Profit.ro. În cursul zilei de mâine, Dan ar putea avea întâlniri și cu specialiști din minister.
Victoria lui Nicușor Dan reprezintă un semnal pozitiv pentru piețele financiare, însă, în continuare partidele politice trebuie să formeze un guvern, orice majoritate parlamentară depinzând de PSD. "În cel mai bun scenariu, un guvern ar putea fi în vigoare până la jumătatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi, în cel mai bun scenariu, aprobat până la sfârșitul lunii iunie", arată analiștii băncii americane JP Morgan.
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk.
La nivel global, economia subterană este estimată la 11,8% din PIB. Economia "din umbră" depășește jumătate din PIB în Sierra Leone, Niger și Nepal. În schimb, economia subterană a Statelor Unite reprezintă doar 5% din PIB, adică aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
Andreea Nică, vicepreședintele CFA România, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, că, în ceea ce privește sistemul de pensii, „sunt nori negri la orizont”, mai ales că după 2030 o generație importantă de români va ieși la pensie și „această generație va pune o presiune și mai mare decât cea pe care o vedem acum asupra sistemului public de pensii”.