Dacă în 2023 Guvernul a alocat circa 2% din PIB prin intermediul Fondului de rezervă bugetară, în 2024, Executivul a ajuns să aloce în acest mod 3,22% din PIB, respectiv 56,66 miliarde lei. Astfel, în anul alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale (anulate), cu 13 miliarde lei primiți, Ministerul Dezvoltării a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor alocate prin acest mecanism, conform datelor analizate de Profit.ro.
În contextul în care Guvernul s-a angajat față de Comisia Europeană să coboare pentru întreg anul la un deficit de 7% din PIB, de la aproape 9% anul trecut, iar pe primele două luni a ajuns deja la 1,58%, proiecte legislative, inclusiv ale actualei puteri, prevăd o serie de scutiri de impozite. Astfel, ar urma să fie neimpozabile veniturile rezultate din reducerea creanțelor datorate de contribuabilul aflat în procedura insolvenței și să fie scutite de impozitul de 3% imobilele întrăinate în urma obținerii prin moștenire sau prin divorț și partaj.
Președintele american Donald Trump a anunțat noi taxe comerciale, de 25% pentru mașinile importate în SUA.
Datoria statului a depășit pragul psihologic de 1.000 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro.
Numărul secretarilor de stat din Ministerul Finanțelor va fi redus de la șapte în prezent la patru, la care se va adăuga și o nouă poziție de subsecretar de stat, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Proiectul prevede și introducerea postului de consilier onorific, un specialist care va putea fi adus pentru a sprijini activitatea ministerului dacă se consideră necesar, dar fără să fie plătit.
Guvernul a confirmat astăzi informațiile Profit.ro conform cărora deficitul bugetar pentru primele două luni a ajuns deja la 1,58% din PIB, procentaj care înseamnă 30 de miliarde de lei.
Deficitul bugetar pentru primele două luni din 2024 s-a situat la 1,58% din PIB, 30,2 miliarde de lei, față de deficitul de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,64% din PIB aferent primelor două luni ale anului 2024. Profit.ro a anunțat anterior nivelul deficitului. După scăderea cu 1,4% a veniturilor în ianuarie, bugetul arată o redresare slabă a veniturilor în primele două luni, cu un plus de numai 3,5% pentru primele două luni. Chiar dacă și cheltuielile au un avans modest, de 3,7% (totuși mai accelerat decât veniturile), situația bugetului după primele două luni arată îngrijorător.
Donațiile pacienților vor putea fi făcute spitalelor în care au fost îngrijiți, nu medicilor, și vor trebui publicate lunar pe o pagină de internet specială, conform unui proiect legislativ adoptat de către Parlament, prin vot final în Camera Deputaților.
Întreprinderile mici și mijlocii din România suferă din cauza subcontractărilor pe care le fac pentru firmele mari care sunt plătite cu întârziere de către stat, a fost unul din avertismentele transmise la Profit.ro IMM.
Firmele au avut în 2024 o mare provocare cu finanțarea capitalului circulant și o altă provocare, ce va continua și în acest an, dinspre rambursarea creditelor contractate prin programele guvernamentale, spune Cristina Andreea Totu, directoare a direcției pentru IMM din CEC Bank, la Profit.ro IMM.