Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, afirmă că România trebuie să se încadreze anul acesta în deficitul de 7% și că nu există altă soluție decât să se ajusteze cheltuielile dacă nu se realizează venituri. Potrivit demnitarului, 7% este „o bornă obligatorie pentru indiferent cine este la guvernare și indiferent cine este ministru la Finanțe”. Tanczos consideră că o majorare de taxe „nu rezolvă problema ca o baghetă magică”.
Industria auto din Europa va fi puternic lovită de tarifele vamale aprobate de președintele Trump pentru vehiculele și componentele auto importate în SUA, dar multe dintre companii vor reuși să scape cu consecințe minime, cu ajutorul fabricilor pe care le au în această țară. Cel mai mare impact îl va avea grupul Stellantis, care produce o parte dintre mașinile și componentele sale în Europa.
Firmele aflate în insolvență și reorganizare vor fi exceptate de la impozit pe veniturile rezultate din diminuarea datoriilor, prevede un proiect de lege depus la Senat.
Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi aplicat la valoarea netă a construcțiilor vizate, definită drept ″valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora″.
România a acumulat deficite importante și este nevoie în anii următori să fie corectate prin reducerea cheltuielilor bugetare, prin încasări la bugetul de stat, combaterea evaziunii fiscale și accesarea fondurilor europene, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj adresat membrilor Camerei de Comerț Americane în România (AmCham).
ANAF a identificat un operator economic de pe raza județului Iași, cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor, cu nereguli la plata taxelor.
Inspectorii ANAF antifraudă au efectuat un control la o societate din București care desfășoară activități de protecție și pază, în vederea verificării declarării și plății impozitelor, taxelor și contribuțiilor aferente.
Ajutorul de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, în vigoare din 2014 și care a expirat la finalul anului trecut, va fi prelungit cu 6 ani, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui decizii adoptate azi de către Executiv.
Guvernul va implementa în cele din urmă noua platformă Reges Online, pentru evidența complet digitală a salariaților, care va înlocui vechiul REVISAL.
Dacă în 2023 Guvernul a alocat circa 2% din PIB prin intermediul Fondului de rezervă bugetară, în 2024, Executivul a ajuns să aloce în acest mod 3,22% din PIB, respectiv 56,66 miliarde lei. Astfel, în anul alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale (anulate), cu 13 miliarde lei primiți, Ministerul Dezvoltării a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor alocate prin acest mecanism, conform datelor analizate de Profit.ro.