Un procentaj de 2% din impozitul luat de stat din veniturile românilor ar urma să fie folosit pentru a susține financiar instituțiile publice de spectacole din subordinea autorităților locale, respectiv "teatre, opere, filarmonici și ansambluri folclorice", prevede un proiect analizat de Profit.ro.
Polițiștii din județul Suceava fac cercetări in rem într-un dosar fals material în înscrisuri oficiale după ce o firmă care activează în domeniul exploatării masei lemnoase ar fi prezentat certificate emise de ANAF, falsificate, modificate în așa fel încât acestea să arate să firma nu are obligații fiscale.
Persoanele care nu declară în termenul legal impozitul pe mașini și case scumpe, vor primi din partea ANAF decizii de impunere cu sume stabilite ca impozit de către Fisc. ANAF își pregătește o procedură în acest sens, care include și chemarea (în două rânduri) la audieri a persoanei vizate, pentru a-și exprima punctul de vedere. După comunicarea deciziei de impunere, persoanele care nu și-au îndeplinit obligația de declarare mai au termen de 60 de zile în care pot declara impozitul, anulând astfel decizia de impunere.
Majorarea plafonului de TVA de la 300.000 la 395.000 de lei, conform unui proiect al Ministerului de Finanțe, va simplifica viața a aproape 32.000 de firme. Pe termen scurt, vor scădea costurile administrative și contabile pentru aceste afaceri, iar unele dintre ele vor putea reinvesti resursele economisite, potrivit unei analize Termene.ro.
Florin Dănescu, Președinte Asociația Română a Băncilor, vine la Profit.ro IMM – Ediția a V-a , programat să fie organizată pe 25 martie.
Operatorii de platforme digitale de transport alternativ, precum Uber, Bolt și BlackCab, au fost obligați să raporteze lunar la ANAF, la nivel de detaliu, date despre firmele care operează pe aceste platforme, mașini, sumele încasate pentru curse, kilometri parcurși, ca și informații despre șoferi, cum ar fi nume și CNP, conform informațiilor Profit.ro.
Persoanele fizice și juridice care își definesc obiectivul de activitate folosind codurile CAEN vor mai avea la dispoziție 18 luni, adică un an și jumătate, pentru implementarea versiunii actualizate a CAEN Rev.3, conform unei hotărâri a Guvernului.
Începând cu 15 aprilie vor începe înscrierile pentru cursurile de antreprenoriat din cadrul programul Start-Up Nation 2025, iar la 1 iunie va fi lansată înscrierea persoanelor juridice. În perioada 1 octombrie – 1 noiembrie va fi efectuată selecția antreprenorilor, iar începând cu 15 octombrie va avea loc semnarea contractelor de finanțare pentru beneficiari.
Respectarea legislației fiscale în privința transferurilor de bani între persoane fizice, în special între rude, este necesară pentru a evita sancțiunile fiscale, inclusiv impozitul de 70% aplicabil în cazul în care sursa veniturilor nu poate fi demonstrată corespunzător, arată Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Guvernul va aloca 440 de milioane de euro pentru cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation, a anunțat premierul Ciolacu.