Românii apreciază că tehnologia i-a făcut mai eficienți la serviciu, dar semnalează și că i-a făcut prea accesibili pentru colegi și clienți

IT&C   
Românii apreciază că tehnologia i-a făcut mai eficienți la serviciu, dar semnalează și că i-a făcut prea accesibili pentru colegi și clienți

Românii se bucură de impactul tehnologiei la locul de muncă și acceptăcu ușurință inovațiile propuse în rândul dispozitivelor mobile, rezultă dintr-un studiu care relevă că 65% dintre respondenți consideră că tehnologia mobilă a avut un impact pozitiv asupra locului de muncă, în condițiile în care media în acest sens în UE este mai mică, de 50%.

Studiul, realizat de Samsung Electronics în colaborare cu Vitreous World, indică faptul că România înregistrează un procent de 69% atunci când vine vorba de oameni care consideră că tehnologia i-a făcut mai eficienți la locul de muncă. Cu toate acestea, puțini oameni consideră că tehnologia le-a oferit mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă - 59% nu cred că pot lucra de acasă sau de la distanță mai des ca urmare a dezvoltării tehnologiei mobile.

Studiul realizat mai explorează și modalitățile prin care tehnologia mobilă a redus barierele dintre timpul considerat personal și cel profesional. În ziua de azi, când locul de muncă ocupă cea mai mare parte a zilei, devine din ce în ce mai greu pentru oameni să aibă timp pentru viața personală. În acest sens, 64% din respondenți au spus că tehnologia mobilă le-a îmbunătățit echilibrul dintre viața profesională și cea personală (cel mai ridicat procent din UE, unde media este de 43%).

Urmărește-ne și pe Google News
WhatsApp va avea reclame și funcții noi contra cost, care să aducă, în sfârșit, venituri Facebook CITEȘTE ȘI WhatsApp va avea reclame și funcții noi contra cost, care să aducă, în sfârșit, venituri Facebook
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Există însă și o perspectivă negativă în ceea ce privește accesibilitatea crescută datorată tehnologiei - 51% dintre respondenți au spus că tehnologia i-a făcut prea accesibili pentru colegi și clienți, iar 54% spun că au devenit disponibili pentru muncă inclusiv în afara biroului și a orelor normale de lucru (media UE: 45%). În România, 42% dintre oameni consideră că tehnologia face dificilă deconectarea de la muncă, iar 69% chiar iau măsuri pentru a se asigura că există o graniță clară între munca lor și viața personală (medie UE: 60%).

Studiul a mai evidențiat și faptul că românii au ore relativ convenționale de venire și plecare de la muncă față de restul Europei. În acest sens, 42% încep între 8 și 9 dimineața, 27% termină între 4 și 5 seara, iar 14% pleacă de la muncă abia la 7 seara.

Tiparul unei săptămâni de muncă la români este următorul: 25.5 ore de lucru într-o locație fizică, 1.8 ore de navetă, 4.3 ore de lucru de la domiciliu (media UE: 1.5 ore), 0.7 ore de lucru într-o cafenea/restaurant, 1 oră de lucru într-un parc/spațiu în aer liber și 11.7 ore într-un spațiu de lucru cu alți colegi (media UE: 7.7 ore).

Când vine vorba de productivitate, respondenții români spun într-o proporție de 81% că se simt mai eficienți când se află la locul de muncă fizic și numai 12% se simt mai productivi când lucrează de acasă. Cu toate acestea, ideea de flexibilitate la muncă în ceea ce privește spațiul din care se poate lucra, îi face pe 71% să creadă că pot fi mai productivi.

S-a întregistrat un total de 5005 respondenți în Europa, aproximativ câte 500 de oameni din fiecare țară în care s-a implementant studiul. Participanții au fost persoane cu vârsta de peste 18 ani care lucrează cu normă întreagă, cu jumătate de normă sau desfășoară o activitate independentă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
loc de munca