Prețul locuințelor din România continuă să crească, chiriile se scumpesc de asemenea.
Președintele Rezervei Federale din Chicago, Austan Goolsbee, avertizează că noile tarife comerciale anunțate de președintele Donald Trump ar putea genera o scădere a activității economice în timpul verii, după o perioadă de creștere temporară stimulată de cumpărături de panică și stocuri acumulate preventiv.
Populația activă a României era, în 2024, de 8,3 milioane persoane, din care 7,85 milioane erau persoane ocupate și 451.000 erau șomeri, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Rata șomajului a fost de 5,4%, în ușoară scădere față de anul precedent, cu 0,2 puncte procentuale.
Compania care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID Romania, a consemnat în 2024 un profit net de 29,1 milioane de lei, de la 2,37 milioane de lei în 2023, pe fondul reducerii ratei combinate a daunei de la 109,4% în 2023 la 96,1% la finele anului trecut. De asemenea, despăgubirile plătite de asigurător au însumat 21,555 milioane de lei, de la 32,4 milioane de lei în 2023.
România nu a mai fost în primul trimestru al acestui an cel mai mare furnizor de benzină al Ucrainei, ca anii trecuți, în pofida unei creșteri considerabile a livrărilor în luna martie, fiind depășită de Lituania, țară în care grupul polonez PNK Orlen deține o rafinărie importantă, conform datelor analizate de Profit.ro.
Țările din Europa de Est au înregistrat cele mai mari creșteri ale standardelor de viață – sau ale productivității economice reale – din 2014 încoace. Întregul spațiu balcanic și fostele țări din blocul sovietic și-au crescut PIB-ul pe cap de locuitor cu 25–50% din 2014 până în 2024. România figurează a 6-a la viteza de creștere, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
China respectă toate părțile care rezolvă diferențele economice și comerciale cu Statele Unite prin consultări pe picior de egalitate, dar se va opune ferm oricărei părți care încheie un acord pe seama Chinei, a declarat Ministerul Comerțului de la Beijing, citat de Reuters.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, despre consumul energetic din ziua de Paște, aflat la un minim istoric, că România a dovedit că are un mix energetic echilibrat și flexibil care poate face față situațiilor extrem de dificile.
Economia UE dă semne de stabilizare. În februarie 2025, producția industrială și-a continuat revenirea, în timp ce comerțul cu amănuntul a rămas, în general, stabil. Sectorul serviciilor și-a menținut expansiunea constantă, atingând un nou record istoric în ianuarie 2025, conform datelor analizate de Profit.ro.
Vânzările de vin la nivel global au scăzut, în 2024, cu -3,3% față de anul precedent, până la 214,2 milioane de hectolitri.